A Bécs-Schwechat repülőtéren tesztelik az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében kidolgozott, a légiközlekedés minden szereplőjére és az utasokra is vonatkozó nemzetközi szabályrendszerét – adta hírül Bécs Város Külképviseleti Irodájának lapunkhoz eljuttatott közleménye.

A bécsi repteret is érzékenyen érintette a járvány, a májusi utasszám 99,3 százalékkal esett vissza az előző év májusához képest.

Június 15-én azonban újra megkezdte egyelőre korlátozott működését az osztrák Austrian Airlines légitársaság és már más, menetrend szerinti járatok is indulhatnak Schwechatról. A járvány előtti utasszámot azonban még hosszú időbe telik újra elérni.

A biztonságos utazás érdekében az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség most nemzetközi védelmi standardokon dolgozik, amelyek tesztelésének egyik helyszínéül a bécsi repülőteret választották.

Forrás: Vienna Airport

Az EASA által megfogalmazott ajánlások alapján a reptér egész területén kötelező a maszkviselés az utasok, kísérőik és az alkalmazottak számára valamint meg kell tartani a legalább egyméteres távolságot is. Erre felfestések és táblák is felhívják a figyelmet.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A check-in és boarding kapukhoz, valamint az információs ablakokhoz plexiüveg elválasztókat, számos ponton pedig kézfertőtlenítőket helyeztek ki.

Ahol busszal szállítják az utasokat a repülőkhöz, ott az egyszerre felszállók számát limitálják.

Ezeket az intézkedéseket eddig is alkalmazták, újdonság viszont, hogy minden érkező utast hőkamerás testhőmérsékletmérésnek vetnek alá. Ez semmilyen kellemetlenséggel nem jár az utasok számára, mert a poggyászkiadóhoz való haladás közben, automatikusan történik.

A normálisnál magasabb testhő esetén hatósági orvosi vizsgálatra kerül sor.

Forrás: Vienna Airport

A reptéren változatlanul lehetőség van önköltséges koronavírustesztet csináltatni, melynek eredménye pár óra alatt kiderül.

Akik még biztonságosabban szeretnének repülni, a honlapon igénybe vehetik az új Covid Care Prémium Szolgáltatást is, aminek keretében az utast a reptér egyik alkalmazottja a check-in-től a beszállókapuig kíséri, elintézi a gyors átjutást a biztonsági ellenőrzéseken és igény esetén a koronavírustesztet is megszervezi.

A prémium szolgáltatás része a a Covid Care Csomag is, aminek tartalma egy maszk, egy pár eldobható kesztyű, fertőtlenitőszer, illetve egy általános tájékoztató a vírushelyzet alatti utazásról.