Először tette elérhetővé Magyarországon a Wizz Air a PCR alapú Covid-19 tesztelést utasai számára közvetlenül leszállás után, a debreceni repülőtéren.

A légitársaság lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint partnerével együttműködésben élesben demonstrálta a szűrővizsgálat fontosságát: a Smart Covid Center segítségével térítésmentesen letesztelték a Wizz Air december 17-én Eindhovenből Debrecenbe érkező járatának utasait.

Az önkéntes PCR-szűrés mindössze néhány percig tartott, és az utasok 12 órán belül meg is kapják a teszt eredményét, negatív lelet esetén jelentősen lerövidíthetik a hazai hatósági karanténjuk hosszát és nyugodtan tölthetik az ünnepeket szeretteikkel.

A légiközlekedés minél korábbi sikeres újraindításának elengedhetetlen feltétele lesz, hogy az országok közös, kiszámítható szabályrendszer alapján engedélyezzék az utazást, és ne piaconként eltérő, gyakran változó rendeletekkel korlátozzák az utasforgalmat – hangsúlyozza közleményében a Wizz Air.

Mintát vesznek egy érkező utastól a Wizz Air diszkont légitársaság első nyilvános magyarországi repülőtéri koronavírus-tesztelésén a Debreceni Nemzetközi Repülőtéren 2020. december 17-én. A tesztelésen önkéntes alapon vettek részt az utasok. A sajtónyilvános esemény célja, hogy a légitársaság bemutassa a reptéri tesztelés folyamatát és hatékonyságát. (Fotó: MTI/Balázs Attila)

A repülés továbbra is a legbiztonságosabb közlekedési mód, hiszen a repülőgépek szellőztető berendezéseinek és a légitársaság által már májusban bevezetett szigorúbb egészségügyi óvintézkedéseknek köszönhetően bizonyítottan még egy utas sem fertőződött meg az új koronavírussal a Wizz Air járatain – emeli ki a cég tájékoztatása.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Wizz Air egyetért az Európai Unió Repülésbiztonsági Ügynöksége (EASA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) értékelésével, amely szerint az utazók alacsonyabb kockázatúak származási országuk lakosságához képest, ezért nem szabad magas kockázatú egyénekként kezelni őket. Továbbá,
ha olyan helyre utaznak, ahol a származási országukhoz képest ugyanolyan vagy nagyobb az átvitel kockázata, nem szabad őket másként kezelni, mint a célállomás lakosságát.

A Wizz Air támogat minden olyan nemzetközi és helyi intézkedést, amellyel az utasok egészségét és biztonságát továbbra is megőrizve, ismét egyre több embernek tudja biztosítani az utazás élményét. Ez különösen fontos az év végi időszakban, hiszen két negatív PCR-teszteredménnyel – legalább 48 óra, legfeljebb 5 nap különbséggel elvégezve – lerövidíthető a tíznapos hatósági karantén.

A rendszeres, tömeges reptéri teszteléssel tovább csökkenthető a fertőzés esélye, lerövidíthető a karantén, ami nemcsak az utazók életét könnyíti meg, de pozitív hatást gyakorol az érintett országok és régiók turizmusára és így gazdaságára is – olvasható a cég közleményében.