Korszerű, LED fényforrású világítórendszert telepítettek a Debreceni Nemzetközi Repülőtér forgalmi előterére. Az új lámpatestek nagyobb fényt biztosítanak és energiatakarékosabb az üzemeltetésük.

A forgalmi előtér a repülőtérre érkező és onnan induló légijáratok utasainak be- és kiszállítását, a poggyászok kezelését és a repülőgépek üzemanyaggal való feltöltését teszi lehetővé. Ezek biztonságos végrehajtásához sötétedés után elengedhetetlen a repülőgépek által használt állóhelyek árnyékmentes megvilágítása – írja a repülőtér Facebook-oldalán és a város honlapján megjelent közlemény.

A megvilágított terület mérete 23 500 négyzetméter, ahol egyszerre 13 légijármű állhat. Korábban az előteret egy 30 méter magas, rácsos, acél oszlopon elhelyezett fémhalogén fényvetővel, illetve mobil megoldásokkal világították meg, amely nem tette lehetővé, hogy egyszerre mind a 13 állóhelyen árnyékmentes legyen a világítás.

A 230 millió forint értékű beruházás révén új, a nemzetközi követelményeket mindenben kielégítő, energiahatékony előtér világítási rendszer épült ki.

Forrás: Debrecen Airport, fotó: Miskolczi János

Az északnyugati oldalon 7 darab 20 méter magas, a délkeleti oldalon szintén 7 darab, 24 méter magas, mászható acél oszlop épült. Ezekre kerültek az új, LED fényforrású lámpák. A világítási berendezés részeként LED-es derítő alapvilágítást és az oszlopok tetején szintén LED-es légiforgalmi akadályjelző világítótesteket helyeztek el. A régi 30 méter magas acél oszlopot a munkálatok során elbontották.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A fejlesztésnek köszönhetően azonos időben a korábbinál több állóhelyen tudja a Debreceni Nemzetközi Repülőtér kiszolgálni a le- és felszálló járatokat, így növelve a légikikötő kapacitását. A beruházás a Modern Városok Program része, amelynek következő eleme a védelmi kerítés megépítése lesz.