Rendkívül szigorú büntetést javasolt az Egyesült Államokban a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) több ittas utasra, célja nem titkoltan az, hogy példát statuáljon és elrettentse az utasokat a hasonló cselekedetektől.

A USA Today beszámolója szerint a Jetblue Haitiból Bostonba tartó, 1148-as járatát teljesítő Airbus A320-as fedélzetén két utas annyira részeg lett, hogy üvöltözött és erőszakoskodott a légiutas-kísérőkkel.

Mindketten a magukkal a fedélzetre vitt alkoholt fogyasztották, ami egyébként is szabályellenes, a repülőgép landolása után ezért rendőrök kísérték el őket.

A kép illusztráció.

Az eset még január elején történt, de az ügy most került bíróság elé, egyiküket 31 750, másikukat 16 750 USA-dollár bírsággal sújtaná az FAA.

Hasonló történt a SkyWest légitársaság Yuma-Dallas járatán, amelyről szintén el kellett távolítani egy utast, aki körül sorakoztak az üres mini italosüvegek. Alkoholos befolyásoltsága miatt folyamatosan inzultálta az utastársait, és hiába különítették el a légiutas-kísérők, felállt a helyéről. Egy szolgálaton kívüli hatósági ember fékezte meg, számára az FAA 14 500 dolláros bírságot javasolt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A hatóság januárban hirdetett zéró toleranciát az alkohol miatt balhézó utasokkal szemben. A szabályok értelmében figyelmeztetés nélkül akár 35 ezer dolláros (10 millió forintos) bírságra és börtönbüntetésre is számíthatnak azok, akik súlyos szabálysértést követnek el.