Közel száz Boeing 737 MAX-ra és 787 Dreamlinerre szóló megrendelését mondta le a Norwegian, a skandináv légitársaság emellett kompenzációt követel a gyártótól előbbi típus repülési tilalma miatt.

A Reuters jelentése szerint 97 Boeing-gyártmány megrendelésétől végleg elállt a Norwegian: 92 darab 737 MAX és 5 darab 787 Dreamliner vételét mondta vissza a cég, emellett a gépekhez kapcsolódó szervizelést és egyéb szolgáltatásokat tartalmazó csomagot sem kérik.

A légitársaság mindezek mellett jogi útra terelte a MAX-ok földre parancsolásával kapcsolatos kártérítési ügyét is: bíróságon követel pénzbeni kompenzációt az okozott veszteségekért a repülőgépgyártótól.

Illusztráció, a Norwegian 737 MAX 8-asa Budapesten (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

Ezzel párhuzamosan a légitársaság a Rolls-Royce ellen is kártérítési igényt nyújtott be, mert a 787 Dreamlinereikben az a Trent 1000-es egység működött, amelynek sorozatos, anyagfáradásból eredeztethető hibái miatt az egyes példányokat nem tudták megfelelően használni, várva a javításokra.

A Norwegian azt nem közölte, hogy mekkora összeget szeretnének kiperelni a gyártóból, amellyel amúgy folyamatosan tárgyaltak a kártérítésről. A hírügynökség megkeresésére a Boeing nem kommentálta a híreket.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Norwegian összesen 18 darab 737 MAX-ot üzemeltetett, amikor tavaly márciusban a légügyi hatóságok két katasztrófa után visszavonták a típus légialkalmassági engedélyét.

A Boeing 737 MAX idei rendelésállománya június elején nettóban számolva mínusz 615 példányon állt, vagyis 2020-ban idáig a megrendeléseket is számítva ennyivel csökkent a típusra leadott megrendelések száma.