Közeledtek az álláspontok az unió és Katar között egy légügyi megállapodásról, így tisztább és átláthatóbb lehet a verseny.

Akbar Al-Baker, a Qatar Airways vezetője erről a CAPA légiközlekedési tudásközpont Dohában szervezett konferenciáján beszélt erről.

A Reuters hírügynökség tudósítása szerint azt mondta, a dokumentumok tartalmazni fogják a nyitott, de méltányos pici verseny kereteit, a üzleti gyakorlatokat és az átláthatóságot is. Ennek részeként Katar nem fogja megkövetelni az európai légitársaságoktól, hogy értékesítési ügynököket foglalkoztassanak az országban.

Hangsúlyozta: a megállapodás életbe lépésével Katar barátságos üzleti környezetet biztosít, és ennek révén korlátlan kereskedelmi lehetőségeket kap náluk Európa.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Henrik Hololei, az EU mobilitási és szállítási biztosa ezt megerősítve azt mondta, tisztességes és nyitott piacokról állapodtak meg, de további részleteket nem árult el. Az

Ománnal kötendő hasonló megállapodásról közölte, márciusban kezdődnek a tárgyalások, az Egyesült Arab Emírségek pedig visszautasította egy hasonló tartalmú egyezmény megkötését.

A Qatar Airways-t az amerikai légitársaságokon kívül sokszor az európai cégek is azzal vádolták, hogy nem átláthatóan működik, pénzügyi eredményeit nem, vagy nem az elfogadott sztenderdeknek megfelelően hozza nyilvánosságra, és tiltott állami támogatásban részesül, ezért is tud versenyképes ajánlattal jelen lenni a piacon. A légitársaság vezetése mindannyiszor visszautasította ezeket a vádakat.