Az orosz közlekedési miniszter szerint nincs megalapozott ok a vasárnapi katasztrófa után, hogy földre parancsolják a Superjeteket. Az Aeroflot minden utasnak, és az elhunytak családjainak kártérítést fizet. 

Yevgeny Dietrich, a május 5-én bekövetkezett, 41 ember éltét követelő Superjet-katasztrófát követően a TASzSz hírügynökség kérdésére mondta el, továbbra sincs akadálya annak, hogy a Szuhoj Superjet SSJ-100-asok kereskedelmi forgalomban repüljenek.

Illusztráció, az Aeroflot egyik Superjet gépe Ferihegyen. (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

A vizsgálatot, amelyhez külön állami bizottságot állítottak fel, Dmitrij Medvegyev miniszterelnök utasítására maga a közlekedési miniszter vezeti.

A roncsok előzetes átvizsgálását követően a szakemberek a rossz időjárási körülményeket, pilóták hibáját és elégtelen képzettségét, vagy műszaki hibát jelöltek meg a baleset lehetséges okaként.

A baleset okaival kapcsolatban rengeteg spekuláció látott napvilágot a médiában, egyes nyilatkozatok pedig a tények és vizsgálati eredmények ismerete nélkül igyekeznek a pilóták felett pálcát törni és kiállni a típus biztonságos mivolta mellett.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A fedélzeten történt események láncolatát a gép hang- és adatrögzítőinek, köznapi nevükön “feketedobozainak”, valamint a roncsok részletes vizsgálata után tudják majd rekonstruálni a kivizsgálók.

Az adatrögzítőket már megtalálták a gép roncsai között, a hangrögzítő megfelelő állapotban került elő, míg az adatrögzítőt nagy hőhatás érte a tűz miatt, de remélik, hogy az adatokat mindkét egységből ki lehet olvasni.

Újabb videó jelent meg az égő gépről

Kártérítés minden utasnak és családnak

A balesetet követő napon a szerencsétlenül járt Superjetet üzemeltető Aeroflot bejelentette, kártérítést fizet minden utasnak, aki a fedélzeten tartózkodott.

Azoknak, akiket nem kellett kórházba szállítani egymillió rubelt (körülbelül 15.300 dollárt), a komolyabb orvosi ellátást igénylőknek pedig ennek dupláját, kétmillió rubelt utal át a légitársaság.

Azok a családok pedig, akik a balesetben elvesztették valamelyik rokonukat kilencmillió rubeles (138.000 amerikai dolláros) kártérítést kapnak.

Ennek nagyobb részét, ötmillió rubelt az Aeroflot fizet ki, további két-két millió pedig a járat biztosításából, illetve a regionális kormányzat által kiutalt pénzekből jön össze.

A kifizetések május 7-én, kedden kezdődtek el, összesen negyvenegy családnak utalják ki a lehető legnagyobb összeget, mellettük pedig a kilenc kórházba szállított áldozat kap még több millió rubeles összeget.