Magyar idő szerint vasárnap este nem sokkal 6 óra előtt kigyulladt az Aeroflot egyik Szuhoj Superjet típusú repülőgépe a moszkvai Seremetyjevo repülőtéren végrehajtott leszállás közben. A hivatalos információk szerint 41 ember életét veszítette a balesetben, a fedélzeten 78-an tartózkodtak összesen.

A repülőgép útvonala

Az Aeroflot egyik Szuhoj Superjet SSJ-100-as gépét baleset érte a moszkvai Seremetyjevó reptéren. Az eredetileg a SU 1492-es számú, Moszkvából Murmanszkba járatot teljesítő gép a hírek szerint röviddel a felszállást követően visszafordult a repülőtérre.

Ez után, leszállás közben a gép kigyulladt, nagy lánggal és sűrű füsttel égett a netre került videók és fotók szerint.

Egyes értesülések szerint röviddel a felszállást követően a repülőgép elektromos rendszerei meghibásodtak egy állítólagos villámcsapás következtében. A pilóták ezen hírek alapján rádión sem tudtak kapcsolatba lépni a légiforgalmi irányítással a hiba miatt.

A Superjet a kényszerleszálláskor kétszer elpattant a futópályától, a harmadik földet éréskor a főfutók vélhetően becsuklottak vagy kiszakadtak a helyükről, a tűz azt követően keletkezett, hogy emiatt a hajtóművek nagy erővel a futópályának ütköztek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Erről egy biztonsági kamera felvétele tanúskodik, amely a Twitterre került ki (lásd lentebb). A repülőgép törzsének szárny mögötti része a legfrissebb helyszíni felvételek alapján már a megállás előtt hatalmas lángokkal égett, a Superjet a hajtóművein csúszott, de az orrfutó kiengedett helyzetben volt.

A hivatalos információk szerint a fedélzeten összesen 78 ember, 73 utas és az 5 fős személyzet tartózkodott. A sérültek és áldozatok számáról először eltérő információkat közöltek a különböző források.

Az RT legfrissebb, a hatóságok által megerősített adatai szerint
41 ember életét vesztette, köztük 2 gyermek, és több sérültet is kórházba szállítottak.

Az RT legfrissebb híre szerint a repülőgépből mindössze 37 embernek sikerült kimenekülni, közülük legalább hatan kórházi ellátásra szorulnak. Három ember intenzív osztályra került égési sérülések és a füst belégzése miatti egészségkárosodás miatt Veronika Skvortsova orosz egészségügyi miniszter hivatalos közlése szerint.

Az eseményt követően a repülőtér induló forgalmát leállították, az érkező repülőgépeket várakozást követően más moszkvai repülőterekre irányították át a radaradatok szerint. A forgalom a balesetet követően mintegy egy órával a repülőtér háromból egy futópályáján, korlátozott kapacitással újraindult.

A balesetben az RA-89098 lajstromjelű, Szuhoj Superjet SSJ-100-95B típusú repülőgép volt érintett, amelyet 2017-ben gyártottak.

Hétfőn az orosz TaSzSz hírügynökség azt közölte, hogy a repülőgép mindkét fedélzeti adatrögzítőjét sikerült kiemelni a roncsok közül, az illetékes hatóságok megkezdték a katasztrófa vizsgálatát. A Reuters információi szerint az orosz Rendkívüli Helyzetek Minisztériuma egyelőre nem tervezi, hogy földre parancsolja a Szuhoj Superjet típust.