Mielőbb szeretnének újra repülni az Egyesült Államok és az EU között a legnagyobb légitársaságok, ezért azt kérték a döntéshozóktól, hogy vezessenek be egy közös koronavírus-szűrőprogramot a reptereken.

A Reuters híre szerint a Lufthansa, a többek közt a British Airways és az Iberia tulajdonosaként ismert International Airlines Group (IAG), valamint a United Airlines közös levélben fordult Mike Pence amerikai alelnökhöz és Ylva Johanssonhoz, az Európai Bizottság belügyi biztosához. A cégek azt kérik, hogy a transzatlanti légiforgalom mielőbbi újraindításáért fontolják meg egy közös, EU-USA koronavírus-szűrőprogram bevezetését.

Forrás: Budapest Airport

Ez ugyanis álláspontjuk szerint hozzájárulhatna a két kontinens közti légiforgalom biztonságos és fokozatos újraindulásához. Megjegyezték, tisztában vannak azzal, hogy egy ilyen programot nehéz megvalósítani és fenntartani, de ez jó alkalom lehet arra, hogy a kormányok és iparági szereplők együttműködjenek, és közösen találjanak erre megoldást.

A Lufthansa szóvivője szerint azért álltak elő az ötlettel, mert frankfurti tapasztalataik szerint a szűrést a repülőtereken is hatékonyan meg lehet valósítani.

Az amerikai és európai politikusok júniusban már egyeztettek egy közös szűrőprogramról, de nem jutottak megállapodásra.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Jelenleg szinte minden uniós állampolgár számára tiltott a belépés az Egyesült Államokba, és ugyanez igaz Európa felé az amerikaiakra. Kivételt csak az USA-ba érkező külföldi diákok képeznek.