Nem kevesebb, mint 14 a Hortobágy Nemzeti Parkban szabad körülmények között tartott vadlovat, ún. Przewalski lovat utaztattak Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről az Urálon túli sztyeppéknél fekvő Orenburg városába. A kihalás által veszélyeztetett vadló faj egy időben teljesen eltűnt eredeti élőhelyéről, a közép-ázsiai és a mongol sztyeppékről, most a Hortobágyi Nemzeti Park tenyészetéből telepítették vissza a különleges állatok egy részét az Orenburg melletti rezervátumba – adta hírül a Budapest Airport közleménye.

Éjszakai járattal utazott az orosz Volga-Dnyepr csoporthoz tartozó Atran Airlines (Air Bridge Cargo) Boeing 737-400 SF típusú gépének fedélzetén Budapestről Orenburgba a 14 vadló.

Az állatokat előzőleg a Hortobágyi Nemzeti Park szakemberei elkülönítették, majd altatólövedékkel elkábították, nehogy megsérüljenek a berakodás okozta izgalmaktól. Minden egyes ló egy külön, biztonságos szállítóketrecbe került, ezeket a Horse Trans Cargo kamionjai szállították Budapestre, majd a Celebi Ground Handling szakemberei rakodták be az orosz Boeing 737-esbe a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

VQ-BVF | Air Bridge Cargo - ABC express (ATRAN) | Boeing 737-46Q(SF) | BUD/LHBP | 19-11-2016 (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

VQ-BVF | Air Bridge Cargo – ABC express (ATRAN) | Boeing 737-46Q(SF) | BUD/LHBP | 19-11-2016 (Fotó: AIRportal.hu)

A magyar származású vadlovak már vasárnap az Orenburgi Vadló Rezervátumban várták, hogy több hónapos, akklimatizálódás és egészségügyi karantén után csatlakozzanak a terület Franciaországból importált vadlovaihoz.

A Przewalski ló egykor Mongólia, Közép-Ázsia és Oroszország végtelen sztyeppéinek szabadon élő vadlova volt, nevét Nyikolaj Przsevalszkij (élt 1831-1888) orosz felfedezőről és földrajztudósról kapta. A sztyeppei lóról egy időben feltételezték, hogy a háziasított lovak őse, a korszerű DNS-vizsgálatok azonban kimutatták, hogy valójában a közös ősből kifejlődött külön fajról van szó. A ló különös értékét a magyarok számára az adja, hogy hozzá hasonló lovakból kerülhettek ki a nomád ősmagyar törzsek szívós, kistestű, de rendkívül megbízható hátasai. Jelenleg a Hortobágy Nemzeti Parkban mintegy 380 Przewalski ló él egy 2 400 hektáros védett területen.

„Nem ez volt az első, különleges élőállat szállítmány a Budapest Airport életében, de a repülőtéri kiszolgáló személyzet most is minden tőle telhetőt elkövetett, hogy a rendkívül értékes vadlovak a lehető legkisebb megrázkódtatással vészeljék át az utazást.” – jelentette ki Kossuth József, a Budapest Airport cargo üzletág vezetője.

Hozzátette: „Megfordult már nálunk sokféle négylábú utas: a méregdrága versenylovaktól kezdve, a magyar tenyészborjakon át egészen a 13 oroszlánból álló különleges állatkerti szállítmányig. Büszkék vagyunk arra, hogy a budapesti repülőtér – a maga eszközeivel – is hozzájárulhatott a magyar és az orosz szakemberek nemzetközi Pzewalski ló megőrzési programjának sikeréhez.”