Az A300-600ST repülőgép fedélzetére túlméretes katonai rakományok be- és kirakodását lehetővé tevő rendszert fejlesztett az Airbus Defence and Space, amelyet a német fegyveres erőkkel mint első ügyféllel sikeresen tesztelt.

A napokban végzett ellenőrző gyakorlat során egy kis mértékben szétszerelt CH53 közepes katonai szállító helikoptert rakodtak be a Belugába az Airbus Defence and Space mérnökei által kifejlesztett új, önműködő rakománykezelő rendszerrel.

A Münchentől északra fekvő Manchingban tartott hitelesítési eseményt követően bemutatták a nemzetközi fegyveres erők képviselőinek a mintegy 1,5 év alatt kifejlesztett és legyártott rendszert, amellyel kevesebb mint 1,5 óra alatt lehet elvégezni a műveletet. A rendszer teljes emelőkapacitása, amelynek használatához nincs szükség darura, eléri a 35 tonnát.

Forrás: Airbus

A sikeres tesztekről szóló igazolást a Bundeswehrnek a következő hetekben még véglegesen meg kell erősítenie.

Mielőtt az év elején bejelentette az Airbus, hogy a meglévő Beluga ST flottáját piaci alapon is igénybe lehet venni, az öt példányt kizárólag nagyméretű repülőgéprészek szállítására használták a gyártó telephelyei között.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A nagyobb, A330-200-asra épülő Beluga XL megjelenésével a meglévő Beluga ST flotta felkészült arra, hogy kereskedelmi alapon ajánlják akár polgári, akár katonai ügyfeleknek. Ezzel bővítik a túlméretes terhek szállításában tapasztalható szűkös kapacitást, miközben az igények egyre növekednek a jelenlegi geopolitikai fejlemények fényében.