Lefújta a Delta Air Lines a vasárnapra tervezett, a Boeing 747-es típusának utolsó menetrend szerinti kereskedelmi járatát. A légitársaság végül egy nappal később, hétfőn teljesítette az utolsó menetrend szerinti járatot, melyeket követően már csak a típust búcsúztató különjáratokon és egyes charterjáratokon használják a típust. Január elején az utolsó 747-es is elhagyja a flottát.

A hírnek azért is van nagy jelentősége, mert a Delta Air Lines üzemelteti a nagy amerikai légitársaságoknál az utolsó 747-est, kivezetésével így az Egyesült Államokban (a hazai légitársaságok részéről) megszűnik a menetrend szerinti 747-es repülés.

Az utolsó járatot vasárnap közlekedtették volna Detroitból Szöul-Incheon repülőtérre, de a járatot pilótahiány miatt nem tudták elindítani, végül a járat egy nappal később közlekedett.

A Delta tervei szerint decemberben már búcsújáratok sorozatát repülik majd az utolsó géppel. A Skift szerint ezek között szerepel a detroiti központból Everettbe tartó járat, és több Delta-központot is érintenek majd, mindegyik helyszínen ünnepséget rendeznek a nyugdíjba vonuló királynő emlékére.

Forrás: Delta

A gép kivonásával mérföldkőhöz érkezik a típus fokozatos kivonása, ugyanis megszűnik a 747-esek menetrend szerinti forgalma az amerikai légitársaságoknál. Természetesen más légitársaság még repülhet velük, de a Delta az American és a United is kivonta már őket a forgalomból.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Delta a búcsújáratok teljes bevételét az Airloom Projectnek adományozza, mely a 747-élmény megőrzését tűzte ki célul a Delta Flight Museumban.

A Delta Boeing 747-es repülőgépei december 31-ig még néhány charterjáratot teljesítenek sportcsapatoknak és az amerikai hadseregnek. Az utolsó Delta Boeing 747-es január elején repül utoljára, Arizónába repülik, ahol letárolják a repülőgépet.

Az elmúlt időszakban egyre többen jelentették be a 747-esek kivonását, legutóbb a British Airways közölte, hogy 2024 év végig foglalkoztatja még az Egek Királynőjét.