Fegyveresek törtek be Szudán fővárosa, Kartúm nemzetközi légikikötőjébe, a harcok során ott parkoló vagy kiszolgálás alatt lévő repülőgépek gyulladtak ki. 

A fegyveres csoportok egyebek mellett a főváros nemzetközi repülőterén csaptak össze a kormány különleges alakulataival, a közösségi médiában megjelent felvételek szerint a terület felett vadászgépek húztak át alacsony magasságon.

A harcok során a Saudia Airbus A330-300-asa és az ukrán SkyUp légitársaság Boeing 737-800-asa kigyulladt, de a hírek szerint más repülőgépekben is keletkezhettek károk.

A szaúdi légitársaság megerősítette, hogy a járatukat teljesítő repülőgépet érintette egy (közlésük szerint) „baleset” a repülőtéren. A Saudia a nagykövetséggel és a helyi hatóságokkal együttműködve egy vészhelyzeteket kezelő csapatot rendelt a helyszínre, és további értesítésig az összes járatát törölte a repülőtérre.

A Saudia A330-300-asa. (Forrás: Twitter)

A flightradar24.com adatai szerint a Tarco Air kettő, a Badr Airlines három, a Sky Up kettő és a MyWay Airlines egy Boeing 737-800-asa, az Asia Cargo Airlines egy Boeing 737-300F gépe, egy dél-afrikai ATR 42-500-as és a Saudia Airbus A330-300-asa tartózkodott a repülőtéren. Ezen kívül látható még a felvételeken több kisgép és egy Il-76-os is. Az ukrán Sky Up az érintett gépeit más, térségbeli légitársaságoknak adta bérbe személyzettel együtt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A katonai puccs hírére több Kartúmba tartó járat visszafordult, vagy kitérő repülőtéren szállt le.