Megállapodást kötött az Air Baltic és a rigai repülőtér arról, hogy a lett légitársaság létrehozza a Baltikum legnagyobb dedikált légiáru-kezelő központját.

A közlemény szerint az Air Baltic nyerte a rigai repülőtér üzemeltetőjének 2020 novemberében kiírt tenderét egy multimodális logisztikai központ létrehozására és a létesítmény felépítéséhez szükséges terület bérletére.

A Baltic Cargo Hub elnevezésű létesítmény a tervek szerint hatezer négyzetméter alapterületű lesz, és évente több mint 30 000 tonna légiáru kezelését teszi lehetővé.

A tervek szerint az építkezés 2022 végén kezdődik, és 2024 elejére lesz kész.

Forrás: airBaltic

A projektet banki hitelekből finanszírozza az Air Baltic, a központ üzemeltetését pedig a légitársaság cargo-leányvállalata végzi majd.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Air Baltic jelenleg is szállít Lettországba és onnan külföldre légiárut, postai küldeményeket, de az e célra szolgáló jelenlegi épületet hamarosan lebontják a Rail Baltica vasútvonal vágányainak fejlesztésekor.

Az új létesítménnyel tovább bővül a rigai reptér cargo-központja, a RIX Cargo City forgalma, amelynek jelenleg is jelentős részét teszi ki az utasszállító repülőgépek rakterében szállított áru (belly cargo). E tekintetben az Air Baltic a legnagyobb piaci szereplő a repülőtéren.