Légügyi egyezményt írt alá Kína és az Európai Unió, így a jövőben könnyebb lesz a járatnyitás az EU-tagok és az ázsiai ország között.

A Reuters hírügynökség beszámolója szerint az együttműködésnek két része van, az egyik a polgári légiközlekedést, a másik pedig a légiügyi engedélyek, tanúsítványok kiadását érinti.

Kína és az Európai Unió között – Open Skies (Nyitott égbolt) megállapodás híján – a járatok üzemelése bilaterális alapokon nyugszik. Csak azokból a tagállamokból indulhat járat, amely rendelkezik ilyen szerződéssel Kínával.

Ezeket a kétoldalú, államközi megállapodásokat fogja felváltani a most aláírt dokumentum, hatályba lépésétől az európai légitársaságok mind a 28 uniós tagállamból indíthatnak járatokat Kínába.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A megállapodásokat az Európai Bizottságnak és a kínai légiügyi hatóságnak (CAAC) is jóvá kell hagynia, csak ez után léphet életbe. Ennek dátumáról egyelőre nincsenek információk.

Az egyes légiipari termékek jóváhagyását és a tanúsítványok kiadásánál a megállapodás rögzíti, hogy csökkentik a kínai és uniós engedélyek duplikálását, együtt dolgoznak a légiközlekedés biztonságának javításáért. Ennek gyakorlati megvalósításáról egyelőre csak annyi derült ki, hogy a felek hatóságai automatikusan elismerik egymás jóváhagyásait.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke hatalmas lépésnek nevezte az egyezmény aláírását, amellyel nem csak a két fél közötti légiforgalom bővülhet, de új munkahelyeket is teremthetnek. Mindez egy egyre nyugtalanabb világban sokkal fontosabb, mint bármikor – fogalmazott a bizottság elnöke.