Áthidaló megoldáson dolgozik az Európai Bizottság arra az esetre, ha január elsején az Egyesült Királyság megállapodás nélkül lép ki az unióból, a tervezet célja, hogy biztosított legyen a légi összeköttetés.

A Flightglobal által ismertetett elképzelés több pontból áll, ezek egyike, hogy bizonyos légügyi egyezmények január 1-je után további fél évig érvényben maradnak akkor, ha ezen dokumentumok érvényességét az Egyesült Királyság is meghosszabbítja.

Ezzel egyidejűleg a légialkalmassági engedélyekre vonatkozó passzusok is érvényesek lennének, így a repülőgépek is szolgálatban maradhatnának.

Forrás: Heathrow Airport

Ursula von der Leyen bizottsági elnök szerint nagyon közel van az átmeneti időszak vége, és semmilyen garancia nincs arra, hogy a felek bármiben is megállapodnak, ezért szükséges rendkívüli intézkedések meghozása, amivel biztosítható az unió és a szigetország közti légi forgalom.

Bár az Egyesült Királyság hivatalosan idén már kilépett az unióból, ez év végéig átmeneti szabályok vannak érvényben. Ha nem sikerül megállapodást kötni, akkor a szigetország egyezmények nélkül (hard brexit) esik ki az unióból.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A légiközlekedés szempontjából ennek az lenne a hatása, hogy egyik napról a másikra az összes uniós tagállammal kétoldalú légügyi egyezményt kellene kötni, különben nem lenne jogalapja a légi összeköttetéseknek.

Az unió folyamatosan kérte a szektor szereplőit, hogy készüljenek fel erre az eshetőségre, de az iparág önmagában nem tud semmilyen ellenintézkedést hozni, amellyel a negatív hatásokat ellentételezni lehetne.