Közvetlenül a felszállást követően visszafordult egy német lajstromjelű Cessna 525 CitationJet CJ1 üzleti repülőgép Ferihegyre. Az AIRportal.hu-nak szemtanúk azt mondták, hogy egy fényes tárgyat láttak leesni a repülőgépről röviddel a felszállás után. A HungaroControl az AIRportal.hu kérdésére megerősítette, hogy a német lajstromjelű üzleti repülőgép azért tért vissza Ferihegyre, mert a repülőgépnek leszakadt a csomagtér ajtaja.

Kedden fél öt után nem sokkal a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtér 31L futópályájáról szállt fel egy német lajstromjelű üzleti repülőgép.

A Cessna 525 CitationJet CJ1 pilótái közvetlenül a felszállás után jelezték a HungaroControl repülőtéri légiforgalmi irányításának, hogy hibajelzést kapott arról, hogy a repülőgép csomagtér-ajtaja nyitva van – erősítette meg az AIRportal.hu kérdésére Kiss Anita, a légiforgalmi irányításért felelős vállalat kommunikációs igazgatója.

A 31L futópálya túlsó végében lévő spotterdombról készült felvételen jól látható, hogy a felszállás után azonnal kifordult balra a repülőgép és ekkor már felnyílt a csomagtér ajtaja, ami később le is szakadt. (Fotó: Horváth Gyula)

A HungaroControl légiforgalmi irányító szolgálata ezt követően azonnal, elsőbbséggel visszafordította a repülőgépet Ferihegyre és kiadta a Cessna számára a leszállási engedélyt a 31L futópályán.

A repülőgép éles bal fordulóval, a lehető leggyorsabban visszatért a repülőtérre és biztonságosan leszállt a 31L futópályán, majd a számára kijelölt állóhelyre gurult az egyes forgalmi előtéren.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A légijármű elsődleges vizsgálatakor kiderült, hogy az orr részben lévő tárolórekesz ajtaja leszakadt a repülőgépről.

A leszállást követően készült fotón látszik, hogy hiányzik a tárolórekesz ajtaja. (Fotó: Szabó Gábor / Gabben)
A repülőgép útvonala a flightradar24.com virtuális radarképén.