Leszállította az Emirates Dubajból Párizsba tartó járatának fedélzetéről Isabelle Kumart, az Euronews újságíróját és családját, mert egyik fia epilepsziás. A légitársaság annak ellenére nem akarta engedni, hogy a fiú repüljön, hogy ehhez minden szükséges orvosi papírja megvolt.

A tizenhét éves Elias autista és epilepsziával is küzd, a fiú Új-Zélandról tartott haza Franciaországba az Emiratesszel, dubaji átszállással.

Az aucklandi indulásnál nem volt semmi probléma, a fiút a szükséges orvosi igazolások birtokában felenegdték az Emirates gépére.

A családot az Egyesült Arab Emirátusokban érte kellemetlen meglepetés, amikor
a Párizsba tartó gépről leszállították őket, mondván, Elias nincs a repülésre alkalmas állapotban.

Anyja megpróbálta rábeszélni a személyzetet, hogy ne szállítsák le őket a gépről, még a fiú orvosát is felhívta telefonon, a kabinszemélyzet azonban hajthatatlan maradt, mondván, a fiú zavarja a többi utast is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A terminálban a légitársaság képviselője már egyetértett abban, hogy Elias repülhetne, de a család poggyászait ekkorra már lepakolták a gépről.

Fotó: ifj. Kotulyák Tamás

Néhány óra várakozás után a cég új jegyeket adott a családnak a másnapi párizsi járatra, és aznapra hotelszobát is biztosítottak a részükre, bocsánatot azonban senki nem kért tőlük – írja az Aviation24.be.

Isabelle Kumar az esetet a közösségi médiában kommentálta, az Emirates részéről sokkoló az emberség hiánya a fogyatékkal élők felé.

Az eset után az Euronews is megkereste az Emiratest, akik válaszukban már bocsánatot kértek az okozott kellemetlenségek miatt, de szerintük a járat személyzete számára nehéz helyzet alakult ki, és a
“többi utas biztonságát szem előtt tartva hoztak döntést”.

Az incidenst másnap Sophie Cluzel, a francia fogyatékkal élőkért felelős államtitkár is elítélte, szerinte a légiutas-kísérők diszkriminatív módon jártak el, és ez a nem megfelelő képzésüknek, és az információhiánynak tudható be. 

Isabell Kumar tweetje az esetről