Május 5-én, vasárnap, helyi idő szerint este fél hét után nem sokkal eddig ismeretlen okokból lezuhant egy amerikai üzemeltetésű Bombardier Challenger 600-as típusú üzleti repülőgép Mexikóban. A katasztrófát senki nem élte túl.

Az N601VH lajstromjelű, a TVPX Aircraft Solutions tulajdonában álló Bombardier Canadair CL-600-2B16 típusú repülőgép a nevadai Las Vegasból a mexikói Monterrey-be teljesített charter járatot.

A gépen a két (más források szerint három) fős személyzet mellett tizenegy utas tartózkodott, akik egy boxmeccs megtekintése után tartottak hazafelé az észak-amerikai ország nagyvárosába.

Illusztráció, egy amerikai lajstromú CL-600-as (Forrás: Wikimedia Commons)

A repülés a felszállást követő mintegy három és fél órában eseménytelen volt, ezt követően a gép a légiforgalmi irányító utasítására, helyi idő szerint fél hétkor 41 000 lábas (körülbelül 12 500 méteres) magasságba emelkedett.

Hét perccel később, 18 óra 37 perckor azonban eltűnt a radarok képernyőjéről, és a rádiókapcsolat is megszakadt vele, később kiderült a gép lezuhant – számolt be az Aviation-Safety Network.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A hatóságok közlése szerint a fedélzeten tartózkodók közül senki nem élte túl a katasztrófát.

A Daily Mail beszámolója szerint a környékre akkor kiadott időjárás jelentés szerint a közelben vihartevékenység volt tapasztalható, erős széllel és intenzív csapadékkal, ennek a zónának azonban csak a szélét érintette a repülőgép útvonala.

Légifelvétel a katasztrófa helyszínéről:

Az nem tisztázott, hogy az időjárás szerepet játszott-e a baleset bekövetkezésében, erről később a repülési hang- és adatrögzítők szolgáltathatnak információkat.

A roncsok felkutatására irányuló mentőakció helyi idő szerint a késő reggeli órákban járt sikerrel, a gép lakatlan területekre zuhant 261 kilométerre észak-nyugatra Monclavától.

Az interneten felbukkant, nem hivatalos utaslista szerint minden áldozat mexikói állampolgár volt.

Az eset kivizsgálását a helyi hatóságok megkezdték, a munkába várhatóan a gép amerikai kötődése miatt az USA illetékes hatóságai, az NTSB és az FAA is hamarosan bekapcsolódnak.

A balesetben érintett repülőgép: