A debreceni repülőtér önkormányzati, állami és magántőkének köszönhetően dinamikusan fejlődik, és a koronavírus-járvány után várhatóan az utasforgalom is új szintre lép – mondta a cívisváros polgármestere a repülőtéri logisztikai inkubátor bokrétaünnepségén szerdán.

Papp László (Fidesz-KDNP) emlékeztetett arra, hogy 2012-ben indultak a menetrend szerinti járatok, azóta évről évre nőtt az utaslétszám, és ha nincs a koronavírus-járvány, az éves utasforgalom 2020-ra megközelítette volna az egymilliót.

Bár a járvány miatt csökkent a járatok és az utasok száma, a repülőtér fejlesztése töretlen, jelenleg folyamatban van egy nemzetközi tervpályázati eljárás, és remélhetőleg hamarosan kormánydöntés is születik a légikikötő hosszú távú fejlesztésére – mondta a polgármester.

Papp László hozzátette: elképesztő a befektetői tőke érdeklődése, „Debrecen gyorsvonati sebességgel halad, hogy a 21. század nyertese legyen a régióban”, és ennek fontos eleme a repülőtér – szögezte le.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Pósán László (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője azt mondta, „a reptér léte a debreceniség velejárója (…), közösségidentitás-képző erő”. A hagyomány és újítás együttes jelenléte jellemezte mindig a várost – tette hozzá a kormánypárti politikus.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Herdon István, a Xanga csoport vezérigazgatója jelezte: az MNB Invest Zrt.-vel négymilliárd forint befektetéssel fejlesztik a repülőtér multimodális központját.

A 4400 négyzetméter alapterületű inkubátor épület 16 méter magas, és az első olyan építmény a debreceni repülőtéren, amely hangárként befogadhat egy utasszállító repülőgépet.

A jövőre elkészülő inkubátorba települő cégek 50-100 új munkahelyet hoznak létre a légikikötőben – jegyezte meg.