Sorozatban már harmadik éve “nyerte el” London – Luton, a nem éppen kitüntető, az Egyesült Királyság legrosszabb repülőtere “címet”.

Forrás: LLA

A brit utasok között a Which? nevű, fogyasztói elégedettséggel foglalkozó szervezet folytatott kutatást az elmúlt egy évre vonatkozóan.

Az online kutatásban több mint 11 ezer ember válaszait elemezték, többek között a check-in-nél és a csomagfelvételnél tapasztalt sorban állás, az utasbiztonsági és útlevél ellenőrzésekkel kapcsolatban, valamint vizsgálták az érkezésnél a poggyászfelvételt is.

A kutatásban szintén kérdezték a válaszadókat a repülőtéri üzletek és éttermek kínálatáról és árazásáról, a terminálban használható ülőalkalmatosságokról, a mellékhelyiségek állapotáról és a reptéri személyzet munkájáról.

A résztvevők az általános elégedettségére is kíváncsiak voltak, valamint hogy ajánlanák-e barátaiknak az adott repülőteret.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Luton repülőtér az összesített eredmények szerint mindössze 35%-os eredményt kapott, amely az elégedettségi listán csak az utolsó hely elérésére volt elegendő a legalább 10 millió utast kezelő repterek mezőnyében.

Lutonon a mellékhelyiségek állapotát, a terminálban elhelyezett ülőalkalmatosságok mennyiségét, minőségét és a csomagfeladásnál kígyózó sorokat értékelték a legrosszabbra a kutatásban részt vevők, de poggyászfelvétel, az útlevél- és az utasbiztonsági ellenőrzés is meglehetősen alacsony osztályzatokat kapott.

A kisebb forgalmú repülőterek között egyébként Aberdeen szerepelt a legrosszabbul, 49%-os összesített eredménnyel.

A kutatásban az abszolút nyertes a Doncaster Sheffield repülőtér lett, amely 87%-ot kapott a válaszadóktól. A reptér a gyors csomagkezeléssel és rövid sorban állással lopta be magát az utasok szívébe. A Wizz Air augusztus elején jelentette be, hogy ősztől heti három alkalommal indít járatokat a reptérre Budapestről.

A nagyobb repülőterek között a Heathrow T5 kapta a legjobb osztályzatot 63%-kal, a második Birmingham reptere lett 61, a harmadik Heathrow T2 60, a negyedik Edinburgh 59, az ötödik pedig a Gatwick Északi Terminál 57 százalékos eredménnyel.

A lista alján, Lutonnál némileg jobb 44%-os összesített eredménnyel, holt versenyben London Stansted és Manchester repterének 3-as terminálja végzett. Utóbbi esetében az utasok azt kifogásolták leginkább, hogy a reptér kapacitása túl kicsi a jelenlegi utasforgalomhoz viszonyítva.

A lista alján végzett mindhárom reptéren – Luton, Stansted és Manchester – jelentős fejlesztési és bővítési programok zajlanak.

Luton 150 millió fontos beruházással 50%-kal növeli kapacitását 2020-ra, a manchesteri reptér egy éve vágott bele egy összesen 1 milliárd fontos fejlesztési programba, a Stansted reptér jobbá tételére pedig 600 millió fontot költ az üzemeltető.