Az európai repülőgépgyártó pénteken átadta az American Airlinesnak a cég legújabb A321-esét, ezzel elérte az ezerötszáz darabot az Észak-Amerikában üzemeltetett Airbus gyártmányú repülőgépek száma.

Az Airbus 1977-ben adta át az első olyan repülőgépet, melyet Észak-Amerikában működő légitársaság üzemeltetett az USA-beli Eastern Airlinesnak. Azóta az európai gyártó több mint 2000 repülőgépre szerzett megrendelést 25 a régióban működő légitársaság vagy lízingcég részéről.

Az 1500. gép az Alabamában működő Airbus gyártósorról gördült ki.

Fotó: Airbus

Az Airbus és az American Airlines kapcsolata hosszú időre nyúlik vissza, a légitársaság 1988-89-ben vette át első 25 darab Airbus-repülőgépét, mára pedig az American a legtöbb Airbus-utasszállítót üzemeltető légitársaság a világon – jelenleg 416 darab repül a cég flottájában és további 122 példányra rendelkeznek megrendeléssel.

Az Airbus története során eddig 17 287 darab repülőgépre szerzett megrendelést, melyből már több mint tízezer darabot gyártottak le és adtak át. A gyártó előrejelzése szerint az észak-amerikai régióban a következő 20 év során több mint 5 900 repülőgépre lesz szükség.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.