Előbb indulhat útjára a H160 katonai felhasználású változatának programja Franciaországban. Az első gépet az eddig tervezettnél két évvel előbb, már 2026-ban átvehetik a francia fegyveres erők, amelyeknél öt, jelenleg szolgálatban álló típust szeretnének vele kiváltani.

A francia fegyveres erők amerikai mintára elindított közös könnyű helikopter programja (HIL) az eredetileg tervezettnél egy évvel, már 2021-ben elkezdődhet, ezt követően pedig öt évvel később, 2026-ban már szolgálatba is állhat az első H160M Guépard – jelentette be Florence Parly francia hadügyminiszter.

Ez a változat az Airbus Helicopters legújabb generációs forgószárnyasán, a H160-ason alapul, amelynek első polgári hasznosítású példányai várhatóan idén kerülnek az üzemeltetőkhöz.

A H160M életnagyságú makettje, oldalra néző géppuskával, rakétával és FLIR-toronnyal felszerelve (Forrás: Airbus)

A típus a világ legmodernebb könnyű helikoptere, fly-by-wire elektronikus kormányvezérléssel és a pilótafülkében elhelyezett két nagyméretű kijelzővel, amely minden szükséges információt közvetít a pilóták felé.

Ezen a konstrukción alapul majd a hadi változat, amely a moduláris kialakításnak köszönhetően – az európai gyártó termékeinél már megszokott – sokrétű módon, szinte bármilyen feladatkörnek megfelelően felszerelhető és alkalmazható lesz.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Kommunikációs rendszerei légi parancsnoki platformnak teszik alkalmassá, mozgékonysága révén ugyanakkor használható más légijárművek elfogására, éjszakai és nappali felderítési feladatokra, de felfegyverezve akár szárazföldi csapatok közvetlen tűztámogatására, vagy hajók elleni harcra is.

Ennek köszönhetően Franciaország hadserege, légiereje és haditengerészete is rendszeresítheti a következő évtizedben.

A tervek szerint összesen 169 példányt vesz át az ország, ezeket 80-49-40 darabos arányban osztják el a három haderőnem között, ahol összesen öt, jelenleg szolgáló típust kell kiváltaniuk.

Üzemeltetési szempontból a H160M minden tekintetben kedvezőbb, mint előző generációs társai, a magas színvonalú támogatás mellett egyszerűsített, digitális platformokkal segített a karbantartása, amely mellett az Arrano által gyártott hajtóműveinek gazdaságossági mutatói is kimagaslóan jók.

Florence Parly az Airbus Helicopters központjában tett látogatása során leleplezte a H160M életnagyságú makettjét is, amelyet a júniusban megrendezett párizsi légiszalonon is kiállítanak majd.