Több amerikai légitársaság is megkezdte a felkészülést arra, hogy hamarosan ismét több pilótára és légiutas-kísérőre lesz szükség, az American Airlines regionális leánycége és a Frontier is szakemberek felvételét tervezi.

A Reuters jelentése szerint a vakcinák elérhetővé válása után a légitársaságok nagy mértékű javulásra számítanak a légiközlekedésben idén nyáron, bár a pandémia előtti szinttől még messze lesz az utasszám.

Az American Airlines által birtokolt, 130 Bombrdier CRJ-700-ast és -900-ast üzemeltető PSA Airlines alelnöke, Keith Stamper azt írta a cég dolgozóinak: az anyacéggel folyamatosan egyeztetik, hogy a következő időszakban mennyi járatra lesz szükség.

Fotó: American Airlines

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a mostaninál több pilóta kell, ezért első tisztek toborzására lesz szükség.

Az információkat a légitársaság szóvivője a hírügynökségnek megerősítette, és kiegészítette azzal, hogy légiutas-kísérőket is vesznek majd fel. Konkrét számokat egyelőre nem mondott, és arról sem beszélt, hogy a korábban elküldött dolgozókat előnyben részesítik-e.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A regionális légitársaság tavaly októberben 723 pilótát és 323 légiutas-kísérőt küldött el, miután kifutott a kormányzat bértámogatási programja. Ugyanakkor a múlt hónapban megítélt 15 milliárdos újabb támogatás révén több dolgozót is visszavettek.

Az American Airlines-nál és leánycégeinél a pilóták felvételét az is indokolhatja, hogy egyre többen érik el a 65 éves nyugdíjkorhatárt, a következő húsz évben 11 ezer pilóta távozik majd így, csak idén 455 visszavonulása várható.

A magyar kötődésű Wizz Air korábbi legnagyobb befektetője, az Indigo Partners amerikai érdekeltsége, a szintén ultra low-cost Frontier Airlines is pilóták felvételét helyezte kilátásba – közölte röviden a légitársaság a hírügynökséggel.

Jelenlegi tervek szerint a Frontier júliusban indítja a pilóták toborzását, az utasforgalom fellendülésétől függően száz embert terveznek felvenni idén.