Kiadta a tanúsítást az osztrák Diamond Aircraft DA-50-es luxus kisrepülőgépének legújabb változatára az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA), így a típus már behúzható futóművel is rendelhető.

Az egymotoros kisgépek között bár fellelhető néhány olyan típus, amely behúzható futóval rendelkezik, ez még nem sztenderd funkció ebben a kategóriában.

Forrás: Diamond Aircraft

A Diamond Aircraft most luxus kivitelű DA-50-es repülőgépének legújabb, RG jelű változatát szerelte fel ezzel az extrával, néhány kisebb fejlesztés, például az eddigivel azonos felületen nagyobb felhajtóerőt nyújtó, megújított fékszárnyak mellett – olvasható a cég közleményében.

A behúzható futómű amellett, hogy a marketing-anyagokban is nagyon jól mutat, sokkal kedvezőbb fogyasztást eredményez a légellenállás csökkenése végett, míg az újratervezett fékszárnyak kis sebességű repülés, illetve le- és felszállás közben eredményeznek jobb kezelhetőséget.

Az új DA-50 RG tanúsítványát szeptember 9-én adta ki az EASA, a gyártó a tervek szerint 2021 elején adja át az első példányokat. 

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az amerikai megrendelőknek ennél kicsit többet, plusz egy évet kell várniuk, mert a tengerentúlon még csak most kezdik meg a tesztprogramot, amely a várakozások szerint 2021 végére zárul le.

Forrás: Diamond Aircraft

A külsőleg szembetűnő változásokon túl viszont a burkolat alatt nem sok módosult a korábbi csúcsváltozatokhoz képest: az ikerturbós, hathengeres, Continental CD-300 motor háromszáz lóerős teljesítményét ugyanúgy digitális vezérléssel kontrollálva adja át a légcsavarnak, óránként csak 34 liter üzemanyagot fogyasztva el a tankból. 

A limuzinokra hasonlító, prémium anyagokkal burkolt utastérben öt bőrborítású ülésen szállíthatók utasok, illetve a hátsó három hely összecsukásával rakomány is szállítható, bár kisrepülőhöz képest annak egyébként is bőséges hely áll rendelkezésre a csomagterekben. Emiatt a gazdag magánvevőkön túl a Diamond olyan cégeknek ajánlja a DA-50-est, amelyek a nagyobb gépeiket a kisebb kapacitást igénylő, vagy rövidebb útvonalakon valamilyen gazdaságosabb megoldással szeretnék helyettesíteni. 

Az új luxus kisgép a gyártó honlapján, ide kattintva ismerhető meg részletesen, virtuális körüljárással.