Szombat óta kilenc járattal 1988, Ukrajnából elmenekült indiai diák utazott Budapestről haza, és a következő napokban még körülbelül háromezernek a hazatérésében segít majd a magyar állam – közölte a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán csütörtökön.

Szijjártó Péter MTI szerint azt írta, hogy csütörtökön öt repülőgépet küldött az indiai kormány Budapestre.

„Nap mint nap keresnek külügyminiszter kollégák a világ minden tájáról, hogy segítséget kérjenek Ukrajnában tartózkodó állampolgáraik evakuálásában” – emelte ki, hozzátéve, hogy a szomáliai, a nigériai, a marokkói és az izraeli miniszter is az elmúlt napokban kért segítséget, illetve mondott köszönetet.

Fotó: AIRportal.hu

A legtöbb erőfeszítést azonban az Ukrajnában ragadt indiaiak evakuálása jelenti, akik közül a háború előtt mintegy 20 ezren tartózkodtak ott, többségük egyetemi hallgató.

Az ő kimenekítésük folyamatos, amelynek levezénylése érdekében az indiai kormányfő különmegbízottat küldött Budapestre az olaj- és gázipari miniszter személyében – írta Szijjártó Péter.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

„Magyarország természetesen mindenkinek segít, hogy mielőbb el tudja hagyni a háborús övezetet és biztonságba kerüljön. Az indiai miniszter a legnagyobb elismerés hangján szólt a magyar állami intézmények és önkéntesek munkájáról” – emelte ki a magyar külügyminiszter.