Októberre szerkezetkész állapotba kerülnek a Sanghaj közelében lévő Vuhszi (Wuxi) város határában azok a gyáregységek, amelyekben a magyar tulajdonú Magnus Aircraft az ázsiai országban is repülőgépeket gyárthat.

A Pécshez közeli pogányi reptér szomszédságában saját fejlesztésű kisrepülőgépek gyártásával, elektromos meghajtású repülőgép fejlesztésével foglalkozó vállalat közleménye szerint a zömében kínai állami befektetésből zajló beruházás révén Vuhszi városában új ipari park épül egy 210 ezer négyzetméteres területen. Ennek egyik eleme lesz a Magnus Aircraft új gyártóbázisa.

Közölték: miután az egységek szerkezetkésszé válnak, megkezdődik a dolgozók betanítása, s várhatóan jövő évtől indulhat meg az épületkomplexumban a termelés.
A cég korábbi közlése szerint egy bemutatóterem, egy kompozit- és egy összeszerelő üzem, egy karbantartó egység, valamint az Óbudai Egyetem közreműködésével egy fejlesztési központ valósul meg a városban. Az 1500 négyzetméteres showroom már idén nyáron megnyílik, és ott a cég teljes termékpalettája megtekinthető lesz.

A kínai-magyar vegyesvállalat, a Jiangsu Magnus Aircraft Manufacturing a beruházás végeztével a tervek szerint 300 munkahelyet hoz majd létre, a magyar kollégáknak pedig vezető szerepet biztosít.

Fotó: MTI/Ruprech Judit

A cég tájékoztatása szerint a kínai beruházásokkal tíz éven belül több ezer kétüléses, valamint legalább négyszáz négyüléses kisrepülőgépet gyártanának főként a kínai, az iráni és afrikai piacokat megcélozva.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A társaság arra is felhívta a figyelmet, hogy hamarosan három afrikai országba – Líbiába, Kenyába, Tanzániába – exportálnak repülőgépeket. A kontinensre az elmúlt két évben – ahogy az Egyesült Államokba is – négy, Európába három, míg Ázsiába tizenkét gépet exportáltak.

Az egyelőre egy telephelyen, Pogányban gyártó, Magyarországon 80 főt, amerikai, kenyai, nigériai, iráni, kínai leányvállalatainál pedig további 22 munkavállalót foglalkoztató cég az MTI érdeklődésére közölte: a Fusion típusú gépükből több mint harmincat állítanak elő idén. A társaság idén 3, jövőre 6 milliárd forintos árbevételre számít, dolgozói létszámát pedig Pogányban 140-re emelné.

A Pécs melletti reptéren 2019-ben 2 milliárd forint támogatással, 6 milliárd forintos beruházás révén 8000 négyzetméternyi gyártóbázist létesítő vállalat áprilisban kezdte meg annak az új – szintén 6 milliárd forintba kerülő – gyártócsarnokának építését, amelyben saját fejlesztésű négyüléses repülőgépeit készíti majd.

A 2014-ben alapított Magnus Aircraft Zrt. a tavalyi eredményeiről még nem tudott tájékoztatást adni; 2022-ben 538 millió forintos nettó árbevételt ért el 794 millió forintos veszteség mellett. A társaság korábban azt közölte, hogy 2023-ra pozitív nulla eredményt, míg az idén és a következő években exponenciálisan növekvő árbevétel mellett pozitív eredményt vár.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!