Március 25-én minden utasszállító járatot leállít az Emirates, csak az árufuvarozásért felelős Skycargo üzletág üzemel tovább – közölte a légitársaság vasárnap délután. Majd néhány óra múlva korrigálták közlésüket, utasaik és több ország kormányának kérésére 13 országba mégis fenntartják járataikat. A világon egyre több légitársaság jelentette be teljes leállását a hétvégén.

A dubaji vállalat közlése szerint ameddig csak lehetett, fenntartották a járatokat, de az egyes országok kormányainak korlátozó intézkedései miatt március 25-étől már nincs értelme az utasszállítást folytatni.

Egészen addig nem tudják újraindítani a járatokat, amíg az országok nem nyitják meg a határaikat, ezért jelenleg nem lehet megmondani, meddig tart a szünet.

A cégcsoporthoz tartozik az Emirates mellett a Dnata földi kiszolgáló is, ahol szintén kapacitáscsökkentést hajtottak végre, a nemzetközi hálózatban több irodát is bezártak.

FRISSÍTÉS: Később a légitársaság frissítette közleményét, miután több kormányzattól és számos utasuktól kaptak arra vonatkozó kéréseket, hogy segítsék az utazók hazajuttatását. Így az Emirates újabb tájékoztatása szerint amíg a határok nyitva lesznek, és kereslet mutatkozik, a következő országokba folytatja az utasszállító és cargo járatok üzemeltetését: Egyesült Királyság, Svájc, Hongkong, Thaiföld, Malajzia, Fülöp-szigetek, Japán, Szingapúr, Ausztrália, Dél-Afrika, Dél-Korea, USA és Kanada.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Forrás: Emirates

A gazdaság számára kiemelten fontos áruszállító járatok zavartalanul üzemelnek, a Skycargo üzletág gépei nemcsak az alapellátáshoz szükséges árut, de gyógyításhoz szükséges felszereléseket is szállítanak.

Ahmed bin Szaíd Al-Maktúm, az Emirates Group elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a légitársaság anyagi helyzete stabil, jelentős mennyiségű szabad készpénzállománnyal rendelkezik, így akár hosszabb kényszerleállást is át tud vészelni.

Ettől függetlenül az Emirates több költségcsökkentő intézkedést is megtett, egyebek közt leállt a munkaerő-felvétel, a dolgozókat szabadságra küldték, az alapfizetés beosztástól függően három hónapig negyedével vagy felével csökkent, Tim Clark, az Emirates vezérigazgatója és Gary Chapman, a Dnata vezetője pedig három hónapig nem veszi fel fizetését.

A csoport emellett arra kérte minden munkavállalóját, hogy maradjon otthon, és dolgozzon onnan. Az épületekben folyamatosan fertőtlenítő takarítást végeznek, és tájékoztató kampányt indítottak a dolgozóknak a kézmosásról, a koronavírus okozta betegségről.

Fotó: AIRportal.hu

Az elmúlt napokban több légitársaság is egyre nagyobb mértékű járatszám-csökkentést jelentett be: a Turkish Airlines a New York-i, washingtoni, hongkongi, Addisz Ababa-i és moszkvai járatán kívül minden nemzetközi összeköttetést felfüggesztett, teljesen leállt a Royal Jordanian, a South African Airways és regionális leányvállalata, illetve a dél-amerikai Avianca sem repül már külföldre.

Friss cikk a témában:

Leáll a légiközlekedés Indiában, a Wizz és a Ryanair a legkitartóbb Európában