Idén márciusban távozik az International Airlines Group (IAG) éléről Willie Walsh – jelentette a Financial Times a légitársasági csoport közlésére hivatkozva.

Az IAG honlapján is elérhető közlemény szerint utóda az Iberia vezérigazgatója, Luis Gallego lesz, akit sokan a spanyol fuvarozó megmentőjeként tartanak számon, ő vezette 2011-ben, amikor összeolvadt a légitársaság és a British Airways. Így jött lére az IAG, amelynek megalakulása óta Willie Walsh volt a vezetője.

A dublini születésű Willie Walsh pilótaként kezdte karrierjét az Aer Lingusnál 1979-ben, majd 2001-ben nevezték ki a cég vezérigazgatójának, 2005-ben pedig a British Airways első embere lett.

Az európai légiközlekedés konszolidáció felé mutató folyamatait (összeolvadások és hatékonyságnövelés szükségessége stb.) korán felismerte, ezért is állt össze az Iberiával, és alakította meg az IAG holdingot, amelybe azóta a Vuelinget, a Levelt, az Aer Lingust és az Air Europát is bevették (a spanyol cég felvásárlása 2020-ban zárul le).

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az IAG forgalom alapján a harmadik legnagyobb európai légitársasági csoport a Ryanair és a Lufthansa után, friss adataik szerint tavaly 118 millió utast fuvaroztak, 4,7 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Mindez még úgy is sikerült, hogy a British Airways dolgozói szeptemberben többnapos sztrájkot tartottak, amely 2300 járat törlését jelentette, az üzemi eredmény pedig összesen 1,4 milliárd euróval csökkent.

Willie Walsh már novemberben jelezte, hogy hamarosan távozik az IAG éléről. A Reutersnek adott interjújában akkor azt mondta, két éven belül távozik a posztjáról. Úgy fogalmazott: “Továbbra is nagyon szeretem, amit csinálok, de elhatároztam, hogy két éven belül lemondok”.