A British Airwayst és az Iberiát is irányító IAG-csoport felvásárolja a spanyol Air Europa légitársaságot a céget eddig irányító Globalia-tól. Az aláírt szerződés szerint a teljes tulajdonjog 1 milliárd euróért száll át az IAG-re.

Az IAG célja a felvásárlással, hogy a madridi központi repülőterük a négy legnagyobb európai gyűjtő-elosztó reptér – Amszterdam, Frankfurt, London Heathrow és Párizs CDG – valódi versenytársává váljon.

A madridi hub pozícióinak megerősítésétől azt is várja az IAG, hogy a reptér erősödő európai szerepe mellett Ázsia és Latin-Amerika közötti jelentős átszálló-központtá válhat.

Fotó: AIRportal.hu

A felvásárlás új alapokra helyezi az IAG vezető pozícióját az Európa Latin-Amerika és a Karib-térség közötti rendkívül vonzó piacon. Emellett az érintett cégek költség és bevétel gazdálkodásánál is jelentős szinergiák kiaknázására kínál lehetőségeket a felvásárlás.

Az IAG a felvásárlási tranzakció lezárásától számított négy év múlva várja a tőkebefektetés megtérülését.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az üzlet a megfelelő hatósági jóváhagyásokat követően, 2020 második félévében zárulhat le.

Willie Walsh, az IAG vezérigazgatója szerint az Air Europa stratégiai szempontból erősen illeszkedik a csoportba. Az IAG nagy tapasztalatokkal rendelkezik a sikeres felvásárlások terén, erre példaként az Aer Lingus légitársaság 2015-ben történt megvételét említette.

A magánkézben lévő spanyol Air Europa légitársaság 69 útvonalon üzemeltet menetrend szerinti, belföldi és nemzetközi járatokat. Hosszú távú járathálózatán számos célpont érhető el Latin-Amerikában, az USA-ban, a Karib-térségben és Észak-Afrikában.

A Oneworld-tag IAG később megerősítette azt is, hogy a tranzakció lezárultát követően az Air Europa kilép jelenlegi légiszövetségéből a Sky Team-ből.

Az Air Európa éves bevétele 2018-ban 2,1 milliárd euró volt, 100 milliós működési eredmény mellett. A légitársaság tavaly 11,8 millió utast szállított és 66 darab repülőgéppel rendelkezik.