Lassan szappanoperába illő folyamat lesz az Alitalia megmentése, a kormány most újabb másfél hónappal toldotta meg a légitársaság helyzetének megoldására vonatkozó határidőt.

Az ANSA olasz hírügynökség és az ATW Online azt írta, Luigi di Maio miniszterelnök-helyettes és gazdaságfejlesztési miniszter a légitársaság kérését elfogadva arról döntött, hogy az április 30-án lejárt határidőt június 15-ére tolja ki. Eddig van ideje a társaság 40 százalékára vevőt találni és a cég megmentésére tervet készíteni az ügyletet és tárgyalásokat lebonyolító Ferrovie dello Stato állami vasúttársaságnak.

A miniszter ugyanakkor reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a határidő előtt sikerül megnyugtató megoldást találni az Alitalia helyzetére.

A 2017 májusa óta csődvédelemben és állami kölcsönön, lélegeztetőgépen tartott Alitaliára jelen helyzetben a Delta Air Lines a legkomolyabb érdeklődő, Luigi di Maio pár napja ugyanakkor azt is elmondta, hogy magánbefektetők szintén érdeklődnek a cég iránt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az olasz sajtó a Benetton család tulajdonában lévő Atlantia cégcsoportot jelölte meg, mint potenciális vevő, de a társaság később kiadott reagálásában leszögezte: nem tárgyalnak az Alitalia egy részének megvételéről.

Az ANSA a müncheni Süddeutsche Zeitung írását szemlézve azt írta: ha az adott határidőig nem sikerül lezárni az ügyet, akkor az Alitalát csődbe kell vinni.

Ezzel összefügghet, hogy az Alitaliának június 30-áig kell visszafizetnie a kormánytól kapott 900 millió eurós hitelt, amelyet az unió is vizsgál, fennáll a gyanú ugyanis, hogy a hitel biztosítása – ahogy a Malév esetében is – uniós jogot sért.

Sajtóhírek szerint azonban szó van arról, hogy ezt, vagy egy jelentős részét tőkévé konvertálnák a megmentési-átszervezési projekt részeként.