Az olasz miniszterlenök-helyettes szerint újabb magánbefektetők jelentkeztek az Alitaliáért, akik szeretnék kivenni a részüket a csődközeli helyzetben lévő társaság újraindításában.

Az ATW Online szerint erről Luigi di Maio miniszterelnök-helyettes, gazdaságfejlesztési miniszter egy április 27-i Facebook bejegyzésében értekezett azzal kapcsolatban, hogy a kormány mindent megtesz azért, hogy sikeresen záruljon a közpénzből fenntartott légitársaság működésének piaci alapokra való helyezése.

A feltételek biztosítása is a kormány feladata, és nem titkoltan az új légitársaságban az állam is jelen lenne a gzdaságfejlesztési minisztériumon és az vasúton, a Ferrovie dello Statón keresztül, de di Maio megemlítette a Delta Air Lines-t is, mint esélyes pályázót. Az ebben a struktúrában szabadon maradó vállalatrész kerülhet magánbefektetők kezébe.

Fotó: Alitalia

A miniszterelnök-helyettes közölte továbbá, bármilyen formát is választanak, azt bemutatják és tárgyalások témájává teszik az Alitaliánál dolgozók képviselőkkel, tehát a szakszervezetekkel folytatott beszélgetésekben. “Célunk az újraindítás, nem csak a megmentés” – húzta alá.

Olasz lapértesülések szerint a tárgyalásokat bonyolító Ferrovie dello Stato április 30-ig adott határidőt az ajánlatok beérkezéséhez, de ezt di Maio nem kommentálta. Korábbi lapértesülések szerint a Benetton-család tulajdonába álló Atlantia is érdeklődik a légitársaság egy része iránt, de később a Reutersnek nyilatkozó Fabio Cerchiai, az Atlantia elnöke ezt tagadta.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Alitalia 2017 májusában kért csődvédelmet, azóta az állam által biztosított 900 millió eurós áthidaló hitelből él, de az európai Unió már vizsgálja, hogy a hitel biztosítása megfelelt-e az uniós szabályoknak.