Az olasz miniszterlenök-helyettes szerint újabb magánbefektetők jelentkeztek az Alitaliáért, akik szeretnék kivenni a részüket a csődközeli helyzetben lévő társaság újraindításában.

Az ATW Online szerint erről Luigi di Maio miniszterelnök-helyettes, gazdaságfejlesztési miniszter egy április 27-i Facebook bejegyzésében értekezett azzal kapcsolatban, hogy a kormány mindent megtesz azért, hogy sikeresen záruljon a közpénzből fenntartott légitársaság működésének piaci alapokra való helyezése.

A feltételek biztosítása is a kormány feladata, és nem titkoltan az új légitársaságban az állam is jelen lenne a gzdaságfejlesztési minisztériumon és az vasúton, a Ferrovie dello Statón keresztül, de di Maio megemlítette a Delta Air Lines-t is, mint esélyes pályázót. Az ebben a struktúrában szabadon maradó vállalatrész kerülhet magánbefektetők kezébe.

Fotó: Alitalia

A miniszterelnök-helyettes közölte továbbá, bármilyen formát is választanak, azt bemutatják és tárgyalások témájává teszik az Alitaliánál dolgozók képviselőkkel, tehát a szakszervezetekkel folytatott beszélgetésekben. “Célunk az újraindítás, nem csak a megmentés” – húzta alá.

Olasz lapértesülések szerint a tárgyalásokat bonyolító Ferrovie dello Stato április 30-ig adott határidőt az ajánlatok beérkezéséhez, de ezt di Maio nem kommentálta. Korábbi lapértesülések szerint a Benetton-család tulajdonába álló Atlantia is érdeklődik a légitársaság egy része iránt, de később a Reutersnek nyilatkozó Fabio Cerchiai, az Atlantia elnöke ezt tagadta.

Hirdetés

Az Alitalia 2017 májusában kért csődvédelmet, azóta az állam által biztosított 900 millió eurós áthidaló hitelből él, de az európai Unió már vizsgálja, hogy a hitel biztosítása megfelelt-e az uniós szabályoknak.

Hirdetés