Megállapodást kötött a Lufthansa a légiutas-kísérőket képviselő UFO-szakszervezettel a bérekről és a nyugdíjazás feltételeiről. A szakszervezeti viták miatt korábban a német légitársaságnál többször jelentős járatkiesés volt sztrájk miatt.

Fotó: Lufthansa | © AIRportal.hu

Fotó: Lufthansa

A Reuters hírügynökség jelentése szerint egy közvetítőn keresztül sikerült a megállapodást elérni, a részletekről kedden tartanak sajtótájékoztatót, amint az utolsó simításokat is elvégezték a megállapodáson. Addig a fő részletekről egyik fél sem nyilatkozik.

A Lufthansa és az UFO között húsz pontról zajlottak egyeztetések, ezek érintették a fizetést, a nyugdíjazás feltételeit, munkakörülményeket a diszkont Eurowingsnél, illetve a hajózó személyzet más légitársasághoz való átirányítását is a csoporton belül.

A német légitársaság költségcsökkentés miatt akarta megváltoztatni a szakszervezettel kötött kollektív szerződést, hogy versenyképes maradjon a diszkont és öböl-menti légitársaságokkal szemben a rövid- és hosszútávú útvonalakon egyaránt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A két fél között 2013 szeptembere óta megy a vita a megállapodásról, ekkor jelentette be a légitársaság, hogy felmondja a tízéves kollektív szerződést a nyugdíjazási feltételek módosítása miatt. Emiatt az UFO által képviselt légiutas-kísérők többször is sztrájkba léptek.

A leghosszabb munkabeszüntetés tavaly novemberben volt, akkor egy hétig nem vették fel a munkát az érdekvédelmi szövetség felhívására a dolgozók, a frankfurti, müncheni és düsseldorfi bázist is érintette a munkaügyi akció. A légitársaság akkori tájékoztatása szerint 550 ezer utas kényszerült az útját módosítani, mivel a légitársaság a sztrájk alatt összesen 4700 járatot törölt.

A Lufthansa a pilóta-szakszervezettel továbbra is tárgyalásokat folytat a megállapodásról, ezek várhatóan július végén lezárulnak.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!