Megállapodott a cég vezetése az érdekképviseletekkel az új kollektív szerződésről, amely 2022-ig lesz érvényben. Elsősorban a kezdők járnak jól az új szabályokkal.

A hajózó személyzetre vonatkozó új kollektív szerződés a cég lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint a négy éves időtartamra szóló dokumentumok nyugodt és stabil környezetet biztosítanak az üzemeléshez, amelyre az Austrian Airlines-nak szüksége is van, látva, hogy a fapados légitársaságok egyre nagyobb szeletet hasítanak ki az osztrák légiközlekedési piacból. Így legalább az biztosított, hogy a kulcspozíciókban lévő dolgozók nagy valószínűséggel nem fognak sztrájkolni.

Az új megállapodás szerint emelkedik a kezdő légiutas-kísérők és pilóták bére: a légiutas-kísérők idén 5,5, jövőre 2,5 százalékos béremelést kapnak, 2020-ban további 1,8, 2021-re pedig 1,4 százalékos béremelkedéssel számolhatnak. A kezdő stewardessek bére ennél jóval nagyobb mértékben, 10,7 százalékkal emelkedik és 1700 euró lesz.

Fotó: Austrain Airways

Emellett rugalmasabb lesz a munkabeosztás, így a cég is sokkal hatékonyabban, az aktuális igényeknek megfelelően tudja a munkát megszervezni.

Az Austrian Airlines és a szakszervezetek több hónapon keresztül tárgyaltak, a főbb pontokban májusban született megállapodás, de pecsét csak most került a dokumentumokba.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Lufthansa-csoporthoz tartozó légitársaság 7 ezer embert, köztük 1200 pilótát éa 2400 légiutas-kísérőt alkalmaz, de mindkét pozícióba folyamatos a felvétel.

Bécsben az airBerlin és vele együtt leányvállalata, a flyNiki csődje után jelentek meg a diszkont légitársaságok, amelyek jelenleg a bécsi utasforgalom mintegy negyedét bonyolítják.

Az Austrian Airways az első félévben 7 százalékkal kevesebb, 1 milliárd euró árbevételt ért el, mint tavaly ugyanebben az időszakban, az üzemi eredmény pedig szolid 1 millió euró nyereség volt, míg tavaly 8 millió eurót termeltek üzemi szinten.