Bár nem első próbálkozásra, de megérkezett az első Mitsubishi MRJ tesztrepülőgép az Egyesült Államokba, ahol folytatja a japán gyártó a berepülési programot.

Fotó: Mitsubishi Aircraft Corporation | © AIRportal.hu

Fotó: Mitsubishi Aircraft Corporation

A gyártó tájékoztatása szerint az egyik tesztgép csütörtökön landolt a Grand Country Nemzetközi Repülőtéren, a Washington állambeli Moses Lake-ben. A kis regionális gépnek összesen három napjába került, hogy átérjen az Egyesült Államokba: 26-án indult Nagojából, bár így is egy nappal korábban szállt le, az előzetes tervek négy napos repülésről szóltak.

További három gép érkezik majd Moses Lake-be a tesztprogram felgyorsítása érdekében. A gépeknek 2500 repült órát kell teljesíteniük a légialkalmassági engedély megszerzéséhez, ennek jelentős részét a Grand Country repülőtérről kiindulva hajtják majd végre. Számítások szerint egy év alatt fejezik be az amerikai berepülési programot, közleményében a gyártó 2018-as dátumot jelölt meg célként.

A tesztrepülőnek már augusztus 28-án meg kellett volna érkeznie, de a felszállás után a rendszereket ellenőrző funkciók meghibásodása miatt vissza kellett fordulnia a gépnek Japánba.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Mitsubishi február közepén indította újra az MRJ (Mitsubishi Regional Jet) berepülési programját, miután tavaly decemberben nem részletezett okok miatt felfüggesztették azt. A gyártó több változtatást is végrehajtott a gép törzsén. Ezek – mint írták – elsősorban a törzs és a szárny kapcsolódási pontjainak megerősítését célozták, és a típusengedély megszerzéséhez szorosan nem kapcsolódtak.

A decemberi leállás már a negyedik csúszás volt a gép fejlesztésének történetében. A szűzfelszállást először 2012 második negyedévére időzítették, majd a dátumot először 2013-ra, majd később 2014 tavaszára módosították a hajtóművek beszerzési nehézségei miatt. Szintén a hajtóművek, illetve egyéb alkatrészek beszerzése miatt csúszott meg harmadszor is a program 2013-ban.

Az első tervek szerint az első gép az All Nippon Airways színeiben 2014 első negyedévében állt volna forgalomba, a legutóbbi tervek szerint ez 2017 második negyedévénél korábban nem fog megtörténni.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!