Nyolc repült nap alatt teljesítette a transzatlanti távot a Magnus Aircraft kétszemélyes könnyű repülőgépe a Pécs-Pogány repülőtérről. Ilyen típusú, magyarországi gyártmányú kisrepülőgép még soha nem tett meg ekkora utat.

A Magnus Aircraft belsőégésű motorral felszerelt repülőgépe 2022. augusztus 18-án indult el, hogy 9 országon és az Atlanti-óceánon átrepülve a vállalat amerikai kirendeltségének floridai központjába menjen.

A HA-XAE lajstromjelű, Fusion 212 típusú, 2018-ban gyártott, ULPower UL260iSA típusú motorral felszerelt, ultrakönnyű, kétszemélyes repülőgép kicsivel több mint 50 repült óra alatt tette meg a 8204 kilométeres távot – közölte lapunkkal a Magnus Aircraft.

A kompozit repülőgépeket fejlesztő, gyártó és forgalmazó magyar cég gépe 9 ország érintésével érkezett meg célpontjára augusztus 29-én.

A transzatlanti ferry flight pilóta, Roy Ritter a westchesteri reptéren adta át a Magnus Aircraft pilótájának a repülőgép kulcsait, hogy a gyártó ottani leányvállalatának képviselője folytathassa a missziót az amerikai kontinensen.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Magnus Fusion repülőgép az Egyesült Államokba történő megérkezését követően több amerikai repülőtéren, kiállításon és ikonikus helyen is megjelenik közel két hónapos körút során, majd megérkezik a vállalat új floridai központjába, DeLand-be.

Forrás: Magnus Aircraft

Ez a repülőgép teljesítette korábban az FAA (Federal Aviation Administration) vészhelyzeti manőverek végrehajtására feljogosító teszteket, amelynek eredményeként az Amerikai Egyesült Államokban immár végezhető UPRT-képzés (Upset Prevention and Recovery Training) a Magnus Fusion típussal, amelynek célja, hogy felkészítse a pilótákat a vészhelyzeti körülmények kialakulásának megelőzésére repülés közben és biztosítsa a már kialakult helyzeteknél a helyes helyreállítási manővereket.

A küldetést a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség, a Multifly, az Óbudai Egyetem, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, a Prohuman, az ULPower Aero Engines és a Vannet támogatják.