A Stelia Aerospace átadta az Airbus repülőgépgyárnak az A330-as típus alapjaira épülő, új Beluga XL szállítógép hatalmas cargoajtaját.

Forrás: Stelia Aerospace via Flightglobal

Az óriási szerkezetet Stelia Aerospace Rochefortban működő üzeme készítette és a hidraulikus és elektromos rendszerekkel felszerelve szállították le Toulouse-ba.

Az alkatrészgyártó előzőleg már több speciálisan a Beluga XL-hez legyártott egyedi alkotóelemet átadott már az Airbus részére, például a kupolának hívott hatalmas héjszerkezetet, ami a repülőgép rakterét alkotja, valamint a gép komplett orr részét.

A 10 méter hosszú, 8 méter magas és 3,1 tonna tömegű ajtót – mely az Európában valaha gyártott legnagyobb repülőgép-ajtó – közúton szállították Toulouse-ba – a Flightglobal információi szerint.

A programot 2014-ben indította el az Airbus, az első példány felszállását 2018 közepére tervezi az európai gyártó, forgalomba állítása pedig 2019-ben várható.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Airbus 2019-től kezdődően fokozatosan cseréli le régebbi A300-600ST repülőgépeit az új Beluga XL gépekre.

Nagyobb méret, nagyobb teherbírás, hosszabb hatótáv

 

Grafika: Airbus | © AIRportal.hu
Grafika: Airbus

 

 

A Beluga XL törzshossza 63,1 méter lesz, mely 6,95 méterrel nagyobb az elődjénél, csaknem másfél méterrel nő a rakteret alkotó kupola átmérője 8,8 méterre.

 

Az új generációs szállítógép szárnyfesztávja 60,3 méter lesz, mely tizenöt és fél méterrel haladja meg az A300-600ST fesztávját, magassága pedig 1,6 méterrel 18,9 métere nő.

 

A Beluga XL maximális felszállótömege (MTOW) 227 tonna, mely 72 tonnával haladja meg a Beluga hasonló adatát.

 

A Beluga XL maximum 52 tonnás szállítmányt 4 000 kilométerre képes eljuttatni közbenső leszállás nélkül, míg az elődje csak 2 889 kilométert volt képes megtenni 40 tonnás rakománnyal.

 

Forrás: Airbus | © AIRportal.hu
Forrás: Airbus