Óriásreptér építését tervezik Varsó közelében, a CPK, vagy angolul Solidarity Transport Hub nemcsak Lengyelország, hanem az egész régió multimodális közlekedési csomópontja lenne. A tervező brit cég közreadott néhány grafikát a komplexumról.

Mint korábban megírtuk, a CPK központi közlekedési csomópont megvalósíthatósági tanulmányának elkészítését 2018-ban kezdték el, valamint a lengyel kormány nemzetközi pályázatot írt ki a repülőteret és vasúti pályaudvart is magában foglaló létesítmény megtervezésére.

A komplexum Varsó és Lodz között félúton terülne el a tervek szerint, Európa egyik legnagyobb nemzetközi repülőterét és vasúti átrakó pályaudvarát magában foglaló közlekedési csomópontként üzemelne.

A kivitelezés első fázisa után évente 45 millió légi utast kezelne, de később a kapacitása 100 milliósra emelkedne.

A háromezer hektáron elterülő multimodális központ kivitelezése 30-35 milliárd zlotyba (7,2-8,4 milliárd euró) kerülhet, beleértve a vasúti és közúti infrastruktúrát is, az építkezés pedig 8 évig tarthat.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A lengyelek neves brit tervezőirodákkal dolgoznak együtt a CPK tervein, most közre is adták a legjobb eddig elkészült látványterveket: