Megerősítette több éve fennálló együttműködését a HungaroControl és a honvédség, a közös projektek és szakemberképzés jövő is folytatódik.

Az ünnepélyes aláíráson Benkő Tibor honvédelmi miniszter beszédében kihangsúlyozta a két szervezet közötti szoros együttműködést, amelynek keretében az elmúlt évben 34 katona vett részt a HungarControl által tartott képzéseken.

Mint fogalmazott, a honvédség feladata nem csak az ország határainak, állampolgárai biztonságának, de a légtérben utazók biztonságának védelme is. Hozzátette: a katonáknak bárhol, bármilyen körülmények között képesnek kell lennie feladatuk ellátására, a katonai légi navigációs szolgálat mellett a polgári légi forgalmat is figyelemmel kísérik.

Jelenleg ezt a feladatot tíz irányító és hat légtérgazdálkodó látja el, emellett tavaly 34-en vettek részt a HungaroControl továbbképzésein.

Szepessy Kornél, a HungaroControl vezérigazgatója és Benkő Tibor honvédelmi miniszter (B-J) aláírja a megállapodást. (Forrás: HungaroControl)

Szepessy Kornél, a HungaroControl vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy az újra megkötött megállapodás keretein belül 2019-ben is folytatódik a katonák képzése, tavaly 3 repülőtér teljes személyzete vett részt toronyszimultáros, repülésbiztonsági, vagy áramlásszervezői képzésen.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az új együttműködési megállapodás az eddigi kereteket tovább bővíti, a szakképzések lebonyolítása mellett ugyanis vállalták, hogy léginavigációval összefüggő kutatás-fejlesztési és humán-erőforrás gazdálkodási projektekben is részt vesznek.

Kérdésre válaszolva a vezérigazgató ehhez hozzátette: összesen tíz projektet neveztek meg, amelyek közül kiemelt fontosságú a távoli toronyirányítás bevezetése a honvédségnél, illetve a NATO radarok által biztosított információk átadása a HungaroControl számára. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: mivel ezek a katonai radarok titkos adatokat is tartalmaznak, a magyar légiforgalmi szolgálat szűrve kapja meg az információt.