Égett szag miatt jelentett kényszerhelyzetet a LOT Polish Airlines egyik Boeing 787-8 gépének személyzete a Varsó repülőterére végrehajtott süllyedés közben, később kiderült, hogy a Dreamliner egyik elektromosan elsötétíthető utastérablaka hibásodott meg.

Az SP-LRA lajstromjelű Boeing 787-8 Dreamliner a légitársaság LO 98-as számú járatát teljesítette január 4-én, kedden Szöulból Varsóba, 180 emberrel a fedélzetén.

A járat személyzete a varsói Chopin repülőtérre végrehajtott süllyedés közben égett szagot észlelt a fedélzeten, ezért kényszerhelyzetet jelentett, valamint a repülőtéri tűzoltóegységek riasztását kérte a légiforgalmi irányítástól az AVHerald bejegyzése szerint.

A repülőgép biztonságosan leszállt a repülőtér 11-es jelű futópályáján, majd később a számára kijelölt állóhelyre gurult. Eközben a többi érkező járatot rövid ideig várakoztatták.

A leszállást követő vizsgálatkor kiderült, hogy a Dreamliner egyik elsötétíthető ablaka okozta a gondot, égésszerű nyomokat fedeztek fel rajta.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A meghibásodott ablakról egy fotó megtekinthető az AVHerald fenti linken elérhető adatlapján.

Illusztráció, a LOT egyik Boeing 787-8 Dreamliner repülőgépe. (Fotó: AIRportal.hu)

Az új generációs típus ablakain a két üvegréteg közötti gélszerű anyag fényáteresztő-képessége elektromosan szabályozható, amelyet központilag vagy az ablak alatt elhelyezett kapcsolóval lehet vezérelni.

A meghibásodott repülőgép mintegy 22 órával később állt vissza a menetrend szerinti forgalomba. A Dreamliner az érintett Szöul – Varsó járat előtt a LOT Szöul – Budapest – Szöul jártát teljesítette.