Kitűzték a Heathrow-repülőtér hivatalos és egyben utolsó nyilvános konzultációjának időpontját. Ennek lezárása után, várhatóan 2020-ban megkezdődhet a végleges engedélyezési folyamat.

Heathrow jövőbeni terminálja (Forrás: Heathrow Airport)

Miután a brit legfelsőbb bíróság elutasította az utolsó polgári pert is, amelyet Heathrow bővítése ellen indítottak, a repülőtér meghirdette utolsó konzultációját.

Június 18-án kezdődik és szeptember 13-án ér véget a közel 3 hónapos véleményezési időszak, amely egyben az utolsó lépés is a fejlesztési előkészítésének. A visszaérkező véleményeket majd beépítik a végleges engedélyezési kérelembe.

A konzultáció, azon felül, hogy az eddigi legnagyobb lesz, számos új elemmel segíti a véleményalkotást. Ilyen például a kiterjesztett valóság használata, amellyel Heathrow teljes digitális modellje megtekinthető lesz.

Speciális hangfülkéket is felállítanak, amelyekben különböző helyszínek zajterhelését modellezik, bemutatandó, hogy mennyit számít az épületek zajszigetelése. Az előző konzultációk visszajelzése nyomán több helyszínen előadásokat is tartanak majd. A sajtómegjelenéseket szintén kibővítik, sőt Spotify-on is elérhető lesz az anyag.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A konzultáció négy fő kérdéskört érint: az első a repülőtér fejlesztési terve, azaz a futópályák és repülőtéri infrastruktúra elhelyezkedése, valamint a várható bővülés ütemterve a harmadik futópálya 2026-ra tervezett átadása és 2050 között.

A kibővített Heathrow fantáziaképe nyugatról készült nézőpontból, a kép bal oldalán látható a reptér jelenlegi területétől északra tervezett harmadik futópálya, valamint az új terminál és forgalmi előtér. (Forrás: Heathrow Airport)

A repülőtér üzemeltetésével kapcsolatban is várják a véleményeket. Egyrészt, hogy miként kezeljék a forgalmat a harmadik futópálya megnyitása után, például az éjszakai járatok esetében, másrészt hogy az addig megjelenő új járatokat miként lehet beilleszteni a kétpályás üzemelésbe.

A konzultáció természetesen érinti a repülőtér bővülésének környezetre és helyi közösségekre gyakorolt hatását is, valamint hogy ezeket miként lehet csökkenti, például ingatlanfelvásárlásokkal, zajszigetelési programokkal és közösségi alapok támogatásával. Továbbá szerepelnek különböző intézkedési lehetőségek, amelyek a légszennyezettséget és a más káros környezeti hatásokat hivatottak visszaszorítani.

A konzultáció lezárása után a véleményeket összesítik, beépítik a bővítés szakmai anyagába, és várhatóan 2020-ban benyújtják a végleges javaslatot, elindítva az engedélyezési eljárást.