Alkotmányellenes a közigazgatási bíróság korábbi döntése, amely környezetvédelmi aggályokra hivatkozva megtiltotta a bécsi reptérnek a harmadik futópálya építését. Az osztrák alkotmánybíróság szerint nem volt kellően megalapozott a tiltó határozat, így most elölről kezdődik az eljárás. Mint ismert, több mint húsz szervezet és maga Bécs is ellenzi a reptérbővítést, ám a légikikötő szerint szükséges volna.

Hatalmas beruházás lenne a bonyolult gurulóút-hálózattal rendelkező újabb futópálya (Forrás: Vienna Airport) | © AIRportal.hu

Hatalmas beruházás lenne a bonyolult gurulóút-hálózattal rendelkező újabb futópálya (Forrás: Vienna Airport)

Csütörtökön tette közzé döntését az osztrák alkotmánybíróság a bécsi reptér tervezett harmadik futópályájáról, e szerint a korábbi, tiltó határozat alkotmányellenes. Az egyik közigazgatási bíróság által meghozott múltkori határozat, amely környezetvédelmi aggályokra hivatkozik, így érvénytelen, és elölről kezdődhet az eljárás az aerotelegraph.com cikke szerint.

A legfelsőbb bírói szervezet döntését üdvözölte a schwechati reptér üzemeltetője, hangsúlyozva, hogy ez szép nap az osztrák gazdaságnak és a légikikötőnek.

Amint arról az AIRportal.hu is beszámolt, néhány hónapja egy közigazgatási bíróság huszonnyolc szervezet és magánszemély, köztük különös módon a repülőtér üzemeltetőben részvényes Bécs városa beadványát megvizsgálva tiltotta meg a projektet. Az ellenzők félnek a forgalomnövedékes okozta zajterheléstől és a károsanyag-kibocsátás emelkedésétől.

A schwechati légikikötő azonban jó ideje tervezi a párhuzamos futópálya építését, mert álláspontjuk szerint a meglévő két, egymást lényegében csaknem metsző pályával nem tudnak tovább bővülni. Ezért a számukra kedvezőtlen döntés ellen fellebbezéssel éltek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az osztrák alkotmánybíróság kemény szavakkal kommentálta mostani határozatát. A testület szerint a korábbi, tiltó ítélet durván rosszul értékeli a jogi helyzetet, és önkényesnek minősíthető.

A széndioxid-kibocsátást pedig helytelenül számolták az indokolásban, nem csak a fel- és leszállásoknál, hanem a teljes repüléseknél is – szól a verdikt.

Fotó: AIRportal.hu | © AIRportal.hu

Fotó: AIRportal.hu