A nagy hatótávolságú, kéthajtóműves üzleti repülőgépek szegmensében a legtágasabb, legfejlettebb és legsokoldalúbb Falcon 6X megkapta az európai és amerikai hatóságok jóváhagyását.

A több mint két évig tartó tesztelési és tanúsítási folyamat lezárását, és a 2021 márciusi szűzrepülés óta teljesített 1500 repült órát követően az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) és az Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hatósága (FAA) kiadta a Dassault Falcon 6X forgalomba állításához szükséges típusbizonyítványt.

A francia gyártó ennek birtokában megkezdheti az első példányok befejezését és véglegesítését, felkészülve az átadásukra.

A típus 10 200 kilométer hatótávolsága kategóriájában a legnagyobb, emellett a típus megfelel a legújabb biztonsági előírásoknak.

A gép vezérsíkja a Dassault üzleti repülőgépeire jellemző kialakítással rendelkezik, a Pratt & Whitney PW800-as, új generációs erőforrásokat a törzs hátsó részén helyezték el. Maximális utazósebessége a modern sugárhajtású üzleti repülőgépeknél megszokott Mach 0.9. A Falcon 6X a kategóriájában a legszélesebb és legmagasabb, 2,6 méterszer 1,98 méteres belső keresztmetszettel rendelkezik, törzsének hossza 12,3 méter.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.