Végrehajtotta első tesztrepülését a francia Dassault Aviation Falcon 6X üzleti repülőgépének prototípusa.

A tervek szerint alakul a francia repülőgépgyártó legújabb programja, hiszen ígéretüknek megfelelően az idei első negyedévben levegőbe emelkedett a típus első példánya. A vállalat vezérigazgatója, Eric Trappier a sikert a vasárnap tragikus körülmények között elhunyt Olivier Dassault emlékének ajánlotta.

A 01-es gyártási számú gép a Bordeaux-Mérignac légikikötőből szállt fel.

A 2,5 órás repülés során a repülőgép vezethetőségét, a hajtóművek reakcióit és a kulcsfontosságú rendszerek viselkedését vizsgálta a személyzet.

A prototípus elérte a 40 000 láb (kb. 12 200 méter) magasságot és 0,8 Mach sebességet. A pilóták beszámolói alapján a 6X a repülés mindegyik fázisában az elvártaknak megfelelően teljesített, és a pilóták szempontjából nagyon hasonlóan viselkedik, mint a gyártó többi típusa.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az első gép a következő repülése során ellátogat majd a gyártó Marseille közelében lévő tesztközpontjába, Istres-be is, ahol a próbák nagy része zajlik majd. Eközben már készül a 02-es és 03-as példány is, amelyek néhány hónap múlva kapcsolódnak be a programba.

A kéthajtóműves típus a Dassault üzleti repülőgépeire jellemzően T-vezérsík kialakítású, a Pratt & Whitney PW800-as, új generációs erőforrásokat a törzs hátsó részén helyezték el.

A Falcon 6X a kategóriájában a legszélesebb és legmagasabb, 2,6 méterszer 1,98 méteres belső keresztmetszettel rendelkezik, törzsének hossza 12,3 méter.

Hatótávolsága a tervek szerint 10 000 kilométer (5 500 tengeri mérföld), amivel kategóriájában a leghosszabb utat lesz képes megtenni közbenső leszállás nélkül.

Az új Falcon 6X típusról bővebben korábbi cikkünkben és a típus 2022-re tervezett forgalomba állításáról szóló hírünkben olvashatsz.