A Budapest Airport hatósági döntés alapján megkezdte a Magyarország schengeni határánál belépésre jelentkező iráni állampolgárok egészségügyi szűrését a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Az új koronavírus kapcsán hozott hatósági intézkedések értelmében jelenleg a Kínából, Észak-Olaszországból és Dél-Koreából közvetlen járattal érkező, illetve a magyar schengeni határt átlépő iráni állampolgárok testhőmérséklet-mérését végzik a repülőtéren.

A mai napon hatósági döntés értelmében megkezdték a Magyarország schengeni határán belépésre jelentkező iráni állampolgárok egészségügyi vizsgálatát a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Budapest és Irán között nincs közvetlen repülőjárat, az iráni állampolgárok testhőmérsékletét az útlevélellenőrzéssel egy időben végzik el az erre a feladatra kijelölt szakemberek.

Az iráni utasok esetében a testhőmérséklet mérés manuálisan, kézi lázmérővel történik, még a Magyarországra történő belépés előtt.

Amennyiben az utas testhőmérséklete meghaladja a határértéket (38°C), az utast az erre kijelölt izolációs helyiségben elkülönítik, majd a mentőszolgálat az erre felkészült egészségügyi intézetbe szállítja. A repülőtér Kényszerhelyzeti Készültség szolgálata ezt követően fertőtleníti a légijárművet és azon helyiségeket, ahol az érintett utas megfordult.

Egészségügyi szűréssel érintett járatok

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Korábbi rendelkezések értelmében január 31. óta a közvetlen járattal Kínából érkező, február 23. óta a közvetlen járattal Észak-Olaszországból érkező, február 26. óta pedig a közvetlen járattal Dél-Koreából (Szöulból) érkező utasokon végeznek testhőmérséklet mérést a Liszt Ferenc Repülőtéren.

A testhőmérséklet méréssel érintett járatok száma összesen heti 52.

Az érintett közvetlen járatok:

Légitársaság Város Heti járatszám
Wizz Air Bari 5
Wizz Air Róma Fiumicino 7
Wizz Air Milánó Malpensa 13
Wizz Air Nápoly 3
Wizz Air Bologna 2
Wizz Air Catania 2
Ryanair Bergamo 12
Ryanair Treviso 4
Air China Peking 1
LOT Szöul 3

Az intézkedések elrendelése óta 30 légijárat 3366 utasa és 236 fő személyzet esett át hőmérős szűrésen. Eddig egy kínai utasnál mértek hatérérték feletti testhőmérsékletet, a további vizsgálatok viszont koronavírust nem mutattak ki.