Forgalomba helyezték a párizsi Orly reptér két meglévő csarnokát összekötő épületet, egyúttal átnevezték a légikikötő most már egységes termináljait.

Forrás: Paris Aéroport

A növekvő utasforgalom – és a 2024-es olimpiára felkészülés – miatt jelentősen megváltozott a francia fővárostól délre fekvő Orly reptér.

Az air-journal.fr szerint húsvét előtt Édouard Philippe miniszterelnök jelenlétében felavatták az új összekötő terminált. Az április 18-ról 19-re virradó éjszaka egyúttal pedig megszűnt a régi csarnokok elnevezése is.

A fejlesztés révén a légikikötő egységes komplexumot alkot, az Orly 1, 2, 3 és 4 jelzésű csarnokok mindegyikében van utasfelvétel, de érkezés is.

A tavaly már több mint 33 millió utast indító-fogadó reptér új terminálja (a 3-as épület) a régebbi elnevezés szerinti Orly-Sud és Orly-Ouest között épült fel 2015-től, és mintegy 80 ezer négyzetméter az össz-alapterülete.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A magyar utazók szempontjából fontos, hogy a Transavia járatait itt kezelik, így a budapestieket is. Az Air France-KLM fapadosán kívül az IAG diszkontja, a LEVEL ugyancsak ebbe a részlegbe költözött.

Utashíddal felszerelt, terminálközeli állóhely is létesült a beruházás részeként: vagy 4 nagyobb méretű, vagy 8 kisebb repülőgépet képes közvetlenül kiszolgálni a terminál, és egyaránt kezelhetnek itt schengeni, vagy azon kívüli járatokat.

Az épületszárny révén 5000 négyzetméterrel bővült a duty free üzletek területe, de új éttermek és várók is lettek. A meglévő csarnokok további fejlesztésével pedig a szolgáltatási színvonalat is növelték, illetve növelik a közeljövőben.