Megnyitották Isztambul új repülőterét hétfőn, a Török Köztársaság 1923-as kikiáltásának 95. évfordulóján. A török elnök az ünnepségen bejelentette, hogy a légikikötő neve Isztambul repülőtér lesz. Amint korábban megírtuk, a repülőtérre az eredeti tervekkel ellentétben csak év végén költöznek át a légitársaságok, beleértve a Turkish Airlinest is, a régi, Atatürk repülőtér december 31-ig üzemel. A következő két hónapban a Turkish Airlines mindössze napi néhány járatot üzemeltet az új repülőtérről.

Forrás: Istanbul Airport

Isztambul nem csupán Törökország legnagyobb városa, de legértékesebb márkája is – fogalmazott Recep Tayyip Erdogan, ezért a légikikötő neve Isztambul repülőtér lesz – számolt be az MTI.

Egyelőre a repülőtér egy részét adták át, amely évi 90 milliós utasforgalom lebonyolítására lesz képes.

Erdogan elmondta: amikor az új repülőtér első szakasza teljes kapacitására ér, az Atatürk repülőteret – Isztambul jelenlegi két légikikötője közül a nagyobbikat – lezárják az utasszállító légiforgalom előtt.

Az Atatürk repülőtér egyebek mellett vásárok helyszínéül fog szolgálni – mutatott rá a török államfő. Hangoztatta:
az új repülőtér a végső, negyedik fázisban, előreláthatólag 2028-ra, évi 150 millió, de ha szükséges, évi 200 millió utas kezelésére is képes lesz.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ezzel Isztambul új repülőtere lehet a világ legforgalmasabb légikikötője – mondta Erdogan, aki kiemelte: a repülőtér az elkövetkező tíz évben 120 ezer ember számára ad munkát.

Forrás: IGA

A 76,5 millió négyzetméteres területen, az első fázisban, három kifutópálya működik majd, szánuk a későbbiekben hatra bővül – tette hozzá. A 42 hónap alatt épített főterminál alapterülete 1,4 millió négyzetméter, amelyhez egy 90 méter magas irányítótorony is társul.

Recep Tayyip Erdogan arról is beszámolt, hogy a beruházás összértéke 10 milliárd 247 millió euró (3 billió 317 milliárd forint). A 2013-ban meghirdetett tendert egy öt cégből álló konzorcium nyerte el.

A török elnök felszólalásában úgy fogalmazott, hogy az új repülőtér következtében „újra kell rajzolni” Európa légterét, mivel a legfontosabb átszállási pont Isztambul lesz.

A földrészek közötti járatok útvonala nagymértékben megváltozik – vélekedett Erdogan, aki korábban győzelmi emlékműnek is nevezte az új légikikötőt.

Törökország elhatározta, hogy egyike lesz a világ tíz legnagyobb gazdaságának, valamint azt, hogy a béke, a biztonság és a jólét jelképévé váljon – mondta.

Isztambul új repülőtere a metropolisztól északnyugatra, a nagyváros európai oldalának külterületén kapott helyet, közel a Fekete-tengerhez, közúton mintegy 45,5 kilométerre a központban található Taksim tértől.

Az Anadolu török állami hírügynökség adatai szerint a repülőtérhez 70 ezer férőhelyes nyitott és zárt autóparkoló tartozik majd. A területen mintegy 9 ezer kamerát helyeztek el, köztük olyanokat is, amelyek az arc- és rendszámfelismerő rendszerükön túl akár a gyanúsan viselkedőket is képesek kiszúrni.

Az új légikikötő képes lesz kiszolgálni a legnagyobb utasszállító repülőgépeket, így az Airbus A380-ast és a Boeing 747-8-ast is.

A tervek szerint a repülőtérről nagyjából 250 légitársaság indít majd járatokat a világ több mint 350 pontjára.

Az első járatot a Turkish Airlines indítja október 31-én a török fővárosba, Ankarába. November 1-jén egy gép repül majd Antalyába, valamint november 2-án Izmirbe. Az első külföldi járatok november 1-jén Észak-Ciprusra, november 8-án Bakuba indulnak.

A török Állami Repülőtér Üzemeltető (DHMI) főigazgatója, Funda Ocak hétfőn a Demirören török hírügynökség azt nyilatkozta, hogy
az Atatürk repülőtéren december 31-éig folytatódik az utasszállító légiközlekedés, utána viszont teljesen leáll a légi forgalom. Addig az új repülőtér az első járatoktól kezdve napi öt repülőt fogad és indít.

Az Isztambul repülőtér megnyitó ceremóniáján a külföldi résztvevők között volt Aleksandar Vucic szerb elnök, Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök, Denis Zvizdic bosnyák miniszterelnök, Hashim Thaci koszovói elnök, Ilir Meta albán elnök, valamint Alan Duncan európai és amerikai ügyekért felelős brit államtitkár is.

Februárban a munkaügyi minisztérium azt közölte, hogy 27 dolgozó vesztette életét 2015 májusa, tehát az építkezés kezdete óta. A BBC Türkce, a brit közszolgálati adó török nyelvű kiadása szerint szeptemberben a rendőrség mintegy 600 sztrájkoló munkást őrizetbe vett, közülük 27-et pedig le is tartóztatott, miután a munkakörülmények ellen tiltakoztak.