A napokban kezdte meg működését Omán fővárosának repterén az új terminál. Maszkat meglévő légikikötőjének bővítésével azonban nem állnak le, a most évente 12 millió utas kezelésére alkalmas épület több ütemben 48 milliós kapacitásúra növekszik. A rég terminál az átalakítása után a fapados légitársaságokat szolgálja majd ki.

A nagy öböl-menti, híresebb és gazdagabb szomszédai árnyékában meghúzódó Omán megfontoltan bővíti légitársaságát és legfontosabb repterét.

A főváros, Maszkat légikikötőjében az aerotelegraph.com portál híre szerint a napokban adták át a forgalomnak az új terminált, amely a meglévő infrastruktúra helytakarékos, logikus bővítésével jött létre.

Forrás: Oman Airports

A régi terminálról az utolsó járat helyi idő szerint délután 3-kor szállt fel, az új épület pedig két órával később szolgálatba is állt egy érkező gép fogadásával.

Mindkét járatot az állami Oman Air üzemeltette, előbbi egy Boeing 787-essel teljesített zürichi indulás volt, utóbbi pedig az iraki Nedzsefből érkező.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az új terminál a mostani kiépítettségében évente 12 millió utas kezelésére képes, de a további ütemekben előbb 24 milliósra, majd végül 48 milliós kapacitásúra bővítik.

Mintegy száz check-in pult áll rendelkezésre az épületben, a poggyászsztályozó rendszer óránként 5500 csomag kezelésére képes. A nyitást megelőzően már tavaly december végén megkezdődtek a tesztek, januártól pedig több mint tizenhétezer önkéntessel végeztek próbákat heteken át.

Az eddigi terminált 45 éve adták át, akkor költözött a jelenlegi helyére a reptér. Néhány éve készült el a második futópálya, a meglévőtől északra, ez már A380-ast, Boeing 747-8-ast, valamint An-225-öst is fogadhat. Mindeközben a két pálya között felépült az új utascsarnok.

A világos, szellős épület a fotók tanúsága szerint követi a világ több pontján látható trendet: íves, felül- és oldalvilágítós tetőzet, alatta pedig tágas terek jellemzik.

A hosszúkás előcsarnokból, egy további nyaktagból és az ebből kinyúló három mólóból álló építményt egy új, csaknem száz méter magas irányítótorony is kiegészíti.

A jövőben a műholdképek tanúsága szerint, a már megépült repülőgép-állóhelyeket alapul véve a futópályákkal párhuzamosan bővíthetik a terminált, meghosszabbítva a középső mólót, annak végét két újabbal kiegészítve.

A régi épületet átalakítják, és a közlés szerint a fapados légitársaságokat szolgálja majd.

PROUD MOMENT- NEW MUSCAT INTERNATIONAL AIRPORT😍😍😍

Közzétette: Oman Beauty – 2018. március 19.