Az állami vállalatok minisztere megnyugtatta a South African Airways dolgozóit, hogy az állam nem hagyja csődbe menni a légitársaságot.

Pravin Gordhan erről a dél-afrikai EYW News szerint az állománygyűlésen beszélt. Mint mondta, az South Africannak nagyon jó hírneve van a szakmában, már csak azért is megéri megmenteni a társaságot a csődtől.

A miniszter nem önszántából látogatott el az állami légicég dolgozóihoz, korábban ugyanis olyan kijelentéseket tett, amitől mindenki bepánikolt. Az ország pénzügyminisztere Tito Mboweni múlt héten New Yorkban egy befektetőknek tartott konferencián azt mondta, az államnak nem fűződik érdeke olyan légitársaság fenntartásához, amelyet nem engedhet meg magának.

Mindezt azok után, hogy a kancelláriától 5 milliárd rand, nagyjából 350 millió dollár gyorssegélyt kapott az SAA, hogy biztosított legyen a további üzem. Ezen mondatok után nem csoda, hogy a dolgozók bepánikoltak, ezt a reakciót szerette volna az állami vállalatok minisztere, illetve a társaság vezérigazgatója, Vuyo Jarana lenyugtatni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Jarana a találkozón a hírek szerint újra megerősítette, hogy három éven belül érhetik el a nullszaldós üzemelést. Hozzátette: nincsenek csodák, és nincs egy rakétájuk sem, ami előre repítené őket három évvel, ki kell várni a sikert, amiért mindenkinek keményen meg kell dolgoznia és ezt kérte a jelen lévő munkavállalóktól is.

A légitársaság még szeptember végén technikailag becsődölt, mivel a bankok nem adtak újabb hiteleket, a régieket nem tudják refinanszírozni, így cég adósságállománya 1 milliárd dollárral meghaladta a vagyontárgyak teljes könyv szerinti értékét.

A cég vezetése agresszív költségcsökkentést jelentett be, ebben leányvállalatok és különböző szolgáltatások kiszervezése is szerepel, és ezzel egy időben a kormánytól is anyagi segítséget kértek, és folyamatosan kapnak is.