Budapesten szakította meg útját a török BoraJet légitársaság Embraer 195-ös repülőgépe, mert megrepedt a pilótafülke szélvédője. A repülőgép fedélzetén a török Fenerbahçe futball csapat utazott.

Az Isztambulból Manchesterbe tartó TC-YAT lajstromjelű légijármű személyzete Nyitra térségében döntött az útmegszakítás mellett és fordultak vissza Budapest irányába.

A közösségi médiában megjelent fotók tanúsága szerint a pilótafülke bal oldali szélvédője repedt meg.

Az YB9907-es számú járatot teljesítő Embraer ERJ-195AR típusú repülőgép szerdán kora délután rendben leszállt Ferihegyen.

A fedélzeten tartózkodók közül nem sérült meg senki.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az isztambuli Sabiha Gökçen nemzetközi repülőtérről Manchesterbe tartó repülőgép fedélzetén a török Fenerbahçe futball csapatot szállította.

Nem ritka az ilyen jellegű esemény, de nem a madarak miatt

Mivel a szélvédő pókháló-szerű repedése utazómagasságon történt, minden bizonnyal tévesek azok a médiaértesülések, hogy a repedés madárral történt ütközés következtében keletkezett. Valószínűbb, hogy a szélvédő anyagfáradás, anyaghiba, vagy egy korábbi, nem látható sérülés miatt, a nagy nyomás- és hőmérsékletkülönbség következtében repedt meg.

A pilótafülke ablakának megrepedése esetén az előírások szerint meg kell szakítani a repülést, annak ellenére, hogy az üveg többrétegű és kicsi az esélye, hogy a repedésnél komolyabb kár keletkezzen benne.

Mivel a repedt szélvédő a fedélzeten légnyomás-csökknést okozhat, a pilótáknak kötelező felvenni és üzembe helyezni az oxigén maszkjaikat és le kell süllyedjenek biztonságos (kb. 3000 méteres) magasságra annak érdekében, hogy a belső és külső levegő közötti nyomáskülönbség minél kisebb legyen majd le kell szállni az arra alkalmas kitérő repülőtéren.

Az érintett repülőgép csak a szélvédő cseréjét követően folytathatja útját, információink szerint az utasokért egy másik, mentesítő repülőgépet küld a légitársaság.

A csapat Twitterén is posztolt fotókat a berepedt szélvédőről a budapesti leszállást követően.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!